28 Μαρτίου 2016

Βρυξέλλες: Τελικά οι ακροδεξιοί ήταν χουλιγκάνοι των γηπέδων-Συλλήψεις υπόπτων σε όλη την Ευρώπη

Συγκρούσεις στην πλατεία Χρηματιστηρίου της Βελγικής πρωτεύουσας λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα -Δέκα προσαγωγές

Οργανωμένοι γηπεδικοί ταραξίες ήταν τα περίπου 100 άτομα που κινήθηκαν στο κέντρο των Βρυξελλών την Κυριακή σε μια αντι-εκδήλωση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι χούλιγκαν συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία του παλαιού Χρηματιστηρίου της πόλης, αφού προηγουμένως είχαν επιτεθεί φραστικά σε διερχόμενες μουσουλμάνες, φωνάζοντας εθνικιστικά, ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των μεταναστών και χαιρετώντας ναζιστικά. Η αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού προκειμένου να αναχαιτίσει τον «λόχο» των χούλιγκαν, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «Απλοί άνθρωποι ενάντια στην τρομοκρατία». Με την προκλητική τους παρουσία, οι ίδιοι αυτοί διέλυσαν την ειρηνική διαδήλωση των πολιτών που συγκεντρώνονταν στην Place de la Bourse γύρω από έναν αυτοσχέδιο τύμβο γεμάτο λουλούδια υπέρ της μνήμης των 28 νεκρών από τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις της προηγούμενης Τρίτης. Οι αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές περίπου δέκα ατόμων από τους χούλιγκαν, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες τύπου «Anonymous (V for Vendetta)», μπαλακλάβες κ.λπ, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις τους.


Αρχικά είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η ομάδα των χούλιγκαν αυτοπροσδιοριζόταν σαν «Φασίστες ενάντια στην Τρομοκρατία», όμως αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένο. Μιλώντας σε δημοσιογράφο διεθνούς πρακτορείου, ένας από τους ταραξίες τόνισε ότι «εμείς είμαστε ποδοσφαιρικοί χούλιγκαν, δεν έχουμε καμία σχέση με την πολιτική. Ηρθαμε εδώ για να αποδώσουμε τιμές στα θύματα».

Προτού κληθεί να αντιμετωπίσει τους χούλιγκαν, η βελγική αστυνομία είχε ματαιώσει μια μεγάλη ειρηνική πορεία ενάντια στον φόβο, με τη δικαιολογία ότι η διαφύλαξη της τάξης θα αποσπούσε την προσοχή των διωκτικών αρχών από τις έρευνες για τους δράστες του μακελειού στις Βρυξέλλες.

Για τα επεισόδια που προκάλεσε η παρουσία των σκίνχεντ και λοιπών ταραξιών εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους τόσο ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Υβάν Μαγιέρ, όσο και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ.

Συλλήψεις υπόπτων σε όλη την Ευρώπη
Η ζοφερή προοπτική της ύπαρξης ενός μυστικού δικτύου τζιχαντιστών που απλώνεται πολύ πέρα από τον δίαυλο Παρισίων-Βρυξελλών απασχολεί τις αρχές, καθώς διαφαίνεται ότι ο ιστός που έχουν υφάνει υπογείως οι τρομοκράτες είναι εξαιρετικά περίπλοκος και εκτενής.

Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε τις τελευταίες ώρες 13 επιδρομές και προσήγαγε μεγάλο αριθμό υπόπτων για ανάκριση σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις. Κάποιος που κρατείτο ήδη, αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για συνέργεια σε μια νέα επίθεση στο Παρίσι, η οποία σχεδιαζόταν αλλά δεν πραγματοποιήθηκε. Εκτός αυτού, συνελήφθησαν άλλοι τρεις άνδρες, αραβικής καταγωγής.

Στην Ολλανδία, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι συνέλαβε στο Ρότερνταμ έναν Γάλλο πολίτη 32 ετών, κατόπιν αιτήματος από τη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Το άτομο αυτό φέρεται ύποπτο για συμμετοχή σε μελλοντικό χτύπημα στο Παρίσι και θα εκδοθεί στη Γαλλία. Είναι πιθανόν ότι συνδέεται με τον Ρέντα Κρίκετ, ο οποίος συνελήφθη στα περίχωρα του Παρισιού την Τρίτη και ενώ είχε προχωρημένα και αναλυτικά σχέδια τρομοκρατικών ενεργειών, ξανά στη γαλλική πρωτεύουσα.

Με τις ευρωπαϊκές αρχές συνεργάζονται στενά επίσης οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ μυστήριο περιβάλλει τον πραγματικό ρόλο του Φεϊζάλ Σεφού, του ακτιβιστή και δημοσιογράφου ο οποίος συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία και θεωρείται ότι είναι ο τρίτος βομβιστής του αεροδρομίου, με τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και το καπέλο.