09 Μαρτίου 2016

Βόθρος σκανδάλων και σπατάλης η ΓΓ Ενημέρωσης του Παππά

Ειδικού Συνεργάτη

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο προσωπικό της Γενικής γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης.

Αιτία δεν είναι η προσφυγική κρίση και η απόπειρα επικοινωνιακής αντιμετώπισής της, αλλά διάφορα προβλήματα που ανέκυψαν και αφορούν τόσο την περίφημη “έκθεση της Φλωρεντίας”, όσο και διαχειριστικά ζητήματα που προκαλούν πονοκέφαλο στους αρμόδιους επικεφαλής.

Το πρώτο ζήτημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί έντονα το διευθυντικό προσωπικό της γενικής Γραμματείας, είναι η απροθυμία των υπηρεσιακών στελεχών να αναλάβουν την ευθύνη για την παραλαβή της “έκθεσης της Φλωρεντίας”. Η Γενική Γραμματεία συνέστησε επιτροπή παραλαβής του έργου, το οποίο όμως (όπως είναι γνωστό) είχε ήδη παραδοθεί στους υπευθύνους, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η τυπική διαδικασία του “πρόχειρου διαγωνισμού” όπως ορίζει ο νόμος για αντίστοιχα ποσά. Επειδή τα συμπεράσματα του έργου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, μιας και αποτέλεσε βασικό υποστηρικτικό μέσο των απόψεων του Υπουργείου Επικρατείας αλλά και παράρτημα της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, κανένας από τους υπαλλήλους δεν δέχτηκε να αναλάβει την προεδρία της σχετικής επιτροπής, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής να οριστεί μέσω “κλήρωσης”.

Για να παρακαμφθεί η σχετική αμέλεια της διοίκησης για την διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού, το ινστιτούτο της Φλωρεντίας χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων ως το κατ’ αποκλειστικότητα εξειδικευμένο παγκοσμίως σε αντίστοιχες μελέτες, ενώ η έκθεση βάσει της οποίας αποφασίστηκε το πλήθος των τηλεοπτικών αδειών βαφτίστηκε ως “προσωρινή”. Με αυτόν τον τρόπο και με την ανάληψη της “οριστικής” μελέτης θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί ο σκόπελος της μη διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού.

Ένα δεύτερο ζήτημα που φαίνεται ότι απασχολεί εντόνως τη διοίκηση της Γενικής Γραμματείας, είναι οι πληροφορίες που τέθηκαν σε γνώση της και αφορούν δύο κεντρικά στελέχη, η δραστηριότητα των οποίων ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που φαίνεται πως γνωστοποιήθηκαν και στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, ζεύγος ακολούθων Τύπου που είχε συνυπηρετήσει κατά διαστήματα στα ίδια πόστα στο εξωτερικό, έχει λάβει στο παρελθόν παρανόμως διπλό στεγαστικό επίδομα, παρότι δήλωνε ως κατοικία την ίδια στέγη, ζημιώνοντας το Ελληνικό δημόσιο με περισσότερα από 80.000 Ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σύζυγος που έχει ξεπεράσει το 68ο έτος της ηλικίας του και συνεχίζει να εργάζεται, πρόσφατα ευνοήθηκε ιδιαίτερα, μέσω ειδικής φωτογραφικής τροπολογίας, που του παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίζει να υπηρετεί στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι έχει υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπει ο νόμος. Ήδη οι συγκεκριμένες καταγγελίες έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, παρά την προσπάθεια ορισμένων συναδέλφων τους με πολιτική επιρροή, να πείσουν την διοίκηση της Γραμματείας για νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Το τρίτο ζήτημα που επίσης φαίνεται ότι απασχολεί τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης αλλά και τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, είναι οι αυξημένες “σπατάλες” που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα τα έξοδα παράστασης που εμφανίζει η Γραμματεία για έξοδα δημοσίων σχέσεων και κατ’ ιδίαν δείπνα με δημοσιογράφους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα δείπνα αυτά δεν αφορούν ξένες αποστολές, που είθισται να φιλοξενούνται, ούτε εκδηλώσεις υψηλής σημασίας, όπως π.χ. το έτος Ελλάδας – Ρωσίας ή η Ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε πρόσφατα δαπάνη “δημοσίων σχέσεων” ύψους 45.000 Ευρώ, δαπάνες ύψους 20.000 Ευρώ για “έξοδα ειδικού χαρακτήρα”, ενώ εγκρίθηκαν επίσης, πρόσθετες δαπάνες 7.000 Ευρώ για το 2015 και αντίστοιχο ποσό για το 2016 για υπηρεσιακά έξοδα “προβολής της χώρας στο εξωτερικό” από τον Γενικό Γραμματέα και τους συνεργάτες του. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μεταξύ των εξόδων που εμφανίζονται να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνονται και Σαββατιάτικα κατ’ ιδίαν γεύματα του Γ.Γ. Ενημέρωσης με δημοσιογράφους, σε συνοικιακές ταβέρνες. Πρόκειται για εντελώς ασυνήθη πρακτική, αφού μέχρι σήμερα δεν δικαιολογούνταν ως έξοδα παράστασης αντίστοιχες δαπάνες, παρά μόνον εάν αφορούσαν επίσημες ξένες δημοσιογραφικές αποστολές ή κόστος για συνεντεύξεις Τύπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχες δαπάνες (πέραν της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται όπως ορίζει ο νόμος ή των ήδη υψηλών κονδυλίων δημοσίων σχέσεων) έχουν δικαιολογηθεί και για γεύματα των αρμοδίων στελεχών της Γ.Γ. Ενημέρωσης που παρετέθησαν προς Έλληνες δημοσιογράφους στο Εξωτερικό.

Το Liberal συνομίλησε παράλληλα, με πρόσωπα που έχουν βαθιά γνώση του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τα οποία μας ενημέρωσαν, ότι θεωρείται αντιδεοντολογική οποιαδήποτε αντίστοιχη αποδοχή από Έλληνες δημοσιογράφους, ιδιαίτερα όταν αυτή καλύπτεται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Μας θύμιζαν μάλιστα, και την σχετική παράγραφο ε του άρθρου 5 του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που αναφέρεται σε αυτό το ζήτημα.

http://www.liberal.gr/arthro/36759/politiki/2016/sunnefa-pano-apo-tin-geniki-grammateia-tupou.html