02 Μαρτίου 2016

Το σχέδιο νοικοκυρέματος της ΝΔ από τον Κυριάκο

«Αυτήν την Πέμπτη παρουσιάζω σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ. Με διαφάνεια, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων» ήταν μια ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Τρίτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στα γραφεία της Ν.Δ. την Πέμπτη το πρωί θα έχει στον πυρήνα της το σχέδιο του για την οικονομική εξυγίανση του κόμματος, τα χρέη του οποίου αγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου τα 210 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στα οικονομικά του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Συγγρού, ξεκίνησε την επεξεργασία ενός σχεδίου για την οικονομική εξυγίανση της Ν.Δ. και την σταδιακή οικονομική της αυτοτέλεια.

Η πρώτη κίνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν η απόφαση για την μετακόμιση της Ν.Δ. από το κτίριο της Συγγρού, όπου το μίσθωμα είναι 98.000 ευρώ το μήνα σε ένα πιο απλό βιομηχανικό κτίριο στην υποβαθμισμένη περιοχή της οδού Πειραιώς στα όρια του δήμου Μοσχάτου, με μίσθωμα 9.800 το μήνα.

Ο μεγάλος βραχνάς όμως είναι τα τραπεζικά δάνεια και σύμφωνα με πληροφορίες από το 2008 έως και πέρυσι, τα δάνεια που έλαβε η Ν.Δ. από τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες έφθαναν τα 180 εκατ. ευρώ και λόγω του γεγονότος πως δεν εξυπηρετούνται έχουν φθάσει με τους τόκους τα 192 εκατ. ευρώ. Ακόμη οφείλονται περίπου 7 εκατ. ευρώ σε διάφορους προμηθευτές συν άλλα πέντε εκατ. ευρώ για κτίρια που υπάγονται στο κόμμα.

Ο στόχος είναι η κρατική χρηματοδότηση να πηγαίνει κατευθείαν για την εξυπηρέτηση των δανείων και από τις συνδρομές των μελών να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα του κόμματος.