15 Μαρτίου 2016

Φάμπρικα με πολλαπλά σύμφωνα συμβίωσης αλλοδαπών με Ελληνίδες

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη έρευνα της Δικαστικών Αρχών σχετικά με τα κενά ασφαλείας στο σύστημα εγγραφών του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών που εκμεταλλεύονται κυκλώματα για να θησαυρίζουν από πολλαπλά συ σύμφωνα συμβίωσης Ελληνίδων με αλλοδαπούς.
Είχαν ασκηθεί, αρχικά, σύμφωνα με δικογραφία ποινικές διώξεις σε 8 Ελληνίδες, ενώ έχει ανοίξει κι άλλη δικογραφία σύμφωνα με την οποία ασκήθηκαν διώξεις σε 11 άτομα. Μάλιστα, οι Αρχές επιχειρούν να συσχετίσουν τις δύο δικογραφίες και ερευνούν αν οι κατηγορούμενοι λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση.

Όπως είχε δημοσιεύσει σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Παρασκήνιο την  Παρασκευή  11/03 οι  έχουν ασκηθεί σε 19 Ελληνίδες αλλά και γυναίκες από την Αλβανία για διγαμία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ψευδή δήλωση (περί αγαμίας) για πολλαπλά σύμφωνα συμβίωσης κυρίως με Αφγανούς, με αντάλλαγμα άδειες διαμονής για τους αλλοδαπούς και αμοιβές που κυμαίνονται από 500 μέχρι 1.000 ευρώ για τις γυναίκες αυτές για κάθε ένα τέτοιο ‘’λευκό’’ σύμφωνο. Αρκετές δε είναι οι περιπτώσεις γυναικών που εντοπίσθηκαν να έχουν συνάψει ταυτόχρονα μέχρι και 3 ή 4 «λευκά» σύμφωνα συμβίωσης.

Προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές, περίπου έναν μήνα μετά την κατάθεση της ληξιαρχικής πράξης και του συμφώνου συμβίωσης στην ληξιαρχική υπηρεσία ενός δήμου, κοινοποιούσαν μονομερώς την λύση του συμφώνου και το έγγραφο της κοινοποίησης κατέθεταν στις υπηρεσίες προκειμένου να ακυρώσουν τον «γάμο». Εν τω μεταξύ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, προέβαιναν στη σύναψη νέων «λευκών» συμφώνων συμβίωσης καταθέτοντας τις ληξιαρχικές πράξεις σε άλλους δήμους.

Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, από τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους στο Υπουργείο Εσωτερικών αποκαλύφθησαν εκατοντάδες περιπτώσεις διπλών ή και πολλαπλών τέτοιων συμφώνων συμβίωσης και ανδρών με αλλοδαπούς, όπως και ανδρών με αλλοδαπές γυναίκες.

Ρεπορτάζ: Μάνος Μεϊμαράκης
paraskhnio.gr