15 Μαρτίου 2016

Δεν είμαι εγώ πίσω από τα φυλλάδια της Ειδομένης, λέει ο Γερμανός πολιτικός-Έγινε περίγελος στη Γερμανία

O πρώην Υπουργός Εργασίας Νόρμπερτ Μπλουμ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και διέμεινε σε σκηνή με τους πρόσφυγες της Ειδομένης, διέψευσε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα BILD την ανάμειξή του στη σύνταξη του φυλλαδίου που τους μοιράστηκε. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φυλλάδιο στα αραβικά υπογραφόταν από την «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ».
O χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είπε συγκεκριμένα: «Ελαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια» και πρόσθεσε ότι κατανοεί την κατάσταση των προσφύγων: «Oι πρόσφυγες είναι απελπισμένοι. Η κατάσταση των ανθρώπων εκεί είναι τρομερή. Δίπλα μου κατασκήνωνε μια οικογένειες με μωρά πέντε ημερών. Τα βρέφη βρίσκονταν μέσα σε υγρές σκηνές και πάγωναν».

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική εφημερίδα "Bild" δημοσίευε σήμερα ένα από τα φυλλάδια που διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες και με κόκκινο μαρκαδόρο είχε κυκλώσει το όνομα του Γερμανού πολιτικού: "Kommando Norbert Blum".

O Norbert Blum, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του CDU της Μέρκελ, έχει διατελέσει και υπουργός Εργασίας. Ο 80χρονος πολιτικός είχε βρεθεί το Σάββατο στο πλευρό των προσφύγων στην Ειδομένη κι έστησε σκηνή στην οποία μάλιστα διανυκτέρευσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης. Ο φακός μάλιστα ήταν εκεί για να απαθανατίσει το γεγονός. Στους δημοσιογράφους επέκρινε δριμύτατα την στάση της Ουγγαρίας και των χωρών του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου για το σφράγισμα των συνόρων. «Τι είδους λύση είναι αυτή σε τελική ανάλυση; Κάνουν όμορφα κι ωραία ένα βήμα πίσω και λένε ας τα βγάλει η Ελλάδα πέρα μόνη της», είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα από την Ειδομένη.

«Δεν είναι αυτό η Ευρώπη», είπε προσθέτοντας πως εν γένει η κατάσταση που επικρατεί είναι ανάξια της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Η επίσκεψή του πάντως στην Ειδομένη σχολιάστηκε πικρόχολα από διάφορα γερμανικά ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η Frankfurter Allegmeine Zeitung είχε γράψει πως με την κίνησή του αυτή ο 80χρονος πολιτικός έγινε περίγελος.