29 Μαρτίου 2016

Γνωστός τρελός άρχισε να πυροβολάει στο Καπιτώλιο - Αποκλείστηκε και ο Λευκός Οίκος -Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πυρά ενόπλου αργά σήμερα στο συγκρότημα του Καπιτωλίου και ο δράστης συνελήφθη, ανέφερε μια πηγή επικαλούμενη το φρουραρχείο του Καπιτωλίου.

«Συνέβη ένα μεμονωμένο περιστατικό στις εγκαταστάσεις του Καπιτωλίου», ανέφερε η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσιγκτον με ανάρτηση της στο facebook, προσθέτοντας πως: «Δεν υπάρχει καμία ενεργή απειλή για το κοινό».

Νωρίτερα, στο Κέντρο Επισκεπτών του Καπιτωλίου ακούστηκαν πυροβολισμοί και οι εργαζόμενοι στο Καπιτώλιο διατάχθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο εντός του κτιρίου, εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών για το τι ακριβώς συνέβη .


Ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως ο φερόμενος δράστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο αξιωματικός δεν ταυτοποίησε, ούτε περιέγραψε τον δράστη, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένα άτομο προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση μέσα στον Λευκό Οίκο, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να διαψεύδουν την είδηση.




Λίγοι γερουσιαστές βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, εξαιτίας των διακοπών στο Κογκρέσο, με το περιστατικό να συμβαίνει μετά από μια αστυνομική άσκηση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επιπλέον σύγχυση.

Οι μυστικές υπηρεσίες απέκλεισαν προσωρινά την περιοχή γύρω από τον Λευκό Οίκο μετά το περιστατικό, ως «προληπτικό μέτρο».

"Γνωστός" ο άνδρας που αναστάτωσε την Ουάσινγκτον - Είχε δηλώσει... "προφήτης του Θεού" 

Μέσα στο γενικότερο κλίμα φόβου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η είδηση για πυροβολισμούς στην Ουάσινγκτον απέκτησε άλλη... βαρύτητα. Αποδεικνύεται όμως ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και πως ο άνδρας που απείλησε με όπλο αστυνομικούς ήταν γνωστός στις αρχές. Σύμφωνα με Αμερικανικά ΜΜΕ πρόκειται για 66χρονο από το Τένεσι που τον περασμένο Οκτώβριο είχε συλληφθεί γιατί μπήκε στη Βουλή των αντιπροσώπων και άρχισε να φωνάζει πως ήταν... προφήτης του Θεού!
Ο ένοπλος, που συνελήφθη αλλά τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί από την αστυνομία στη δημοσιότητα, μπήκε στο υπόγειο κέντρο επισκεπτών του Καπιτωλίου τη Δευτέρα όταν το μηχάνημα "χτύπησε" και έγινε σαφές πως είχε όπλο, σήμανε συναγερμός. Αμέσως δόθηκε η εντολή για lockdown όχι μόνο στο Καπιτώλιο αλλά και στον Λευκό Οίκο.

Ο δράστης πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε από την αστυνομία αφού σημάδεψε τους αστυνομικούς. Ο ύποπτος και μια γυναίκα που έτυχε να βρίσκεται στο χώρο τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου Μάθιου Βερντερόζα. Δεν υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού ούτε και έγινε γνωστό πόσοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά του δράστη. Επί τόπου βρέθηκε ένα όπλο, ενώ κοντά στο χώρο του Καπιτωλίου εντοπίστηκε και ο αυτοκίνητο του δράστη, ο οποίος ήταν... «γνωστός» της αστυνομίας.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον 66χρονο Λάρι Ντόσον από το Τένεσι, έναν άνδρα που είχε συλληφθεί και τον περασμένο Οκτώβριο όταν μπήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και άρχισε να φωνάζει: "Είμαι ο προφήτης του Θεού".


«Βάσει αρχικών ερευνών, πιστεύουμε πως αυτό είναι μεμονωμένο περιστατικό από άτομο που έχει ξαναβρεθεί στους χώρους του Καπιτωλίου στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι αυτό είναι τίποτα παραπάνω από μια ποινική πράξη», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.


Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που συνδέουν την πράξη με την τρομοκρατία. Υπήρχαν πολύ λίγα μέλη του κογκρέσου στη περιοχή γιατί ήταν μη εργάσιμη μέρα (σ.σ. ήταν Δευτέρα του Πάσχα για τους Καθολικούς), και το κτίριο του Καπιτωλίου σφραγίστηκε αλλά άνοιξε ξανά μετά από λίγο. Το συγκρότημα εξυπηρετεί κυρίως τουρίστες.


Η Μυστική Υπηρεσία του προέδρου εκκένωσε έναν χώρο γύρω από τον Λευκό Οίκο από τουρίστες, αλλά λίγο αργότερα και αυτός ο συναγερμός έληξε. Μια αναφορά ότι κάποιος προσπάθησε να μπει στον Λευκό Οίκο είναι αναληθής, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας.

Η αστυνομία της ανεξάρτητης περιφέρειας της Κολούμπια (ή Ουάσιγκτον), η οποία είναι ανεξάρτητη από την αστυνομία του Καπιτωλίου, επίσης επιβεβαίωσε ότι το επεισόδιο ήταν μεμονωμένο και δεν αποτελούσε δημόσια απειλή.