07 Μαρτίου 2016

Γιατί στη Μελβούρνη αυτό το Μάρτιο μιλιούνται πολύ τα ελληνικά [εικόνες]

Από την 1η Μαρτίου τα ελληνικά ακούγονται παντού στην πολιτεία Βικτώρια. Στόχος της επιτροπής «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» είναι η προώθησης της γλώσσας στην ήπειρο.
Μια ομάδα Ελλήνων της διασποράς (Χριστίνα Δεσποτέρη, Σάκης Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Πανταζόπουλος, Βασίλης Σαραφίδης, Βικτώρια Τσιώλη, κ.α), με έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά της Ελλάδας αλλά και με φανερή την ανησυχία ότι ατονεί η γλώσσα στις νεότερες γενιές των μεταναστών προωθούν για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία με τίτλο «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» (Speak Greek in March), μέσω της ομώνυμης επιτροπής.


Φιλοδοξία της επιτροπής είναι όχι μόνο να μην ξεχαστεί η γλώσσα στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, αλλά και να αναθερμανθεί και το ενδιαφέρον των αλλοεθνών για την Ελλάδα (εθνικά θέματα, πολιτισμός, τουρισμός, κουζίνα), όπως είχε συμβεί και παλιότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.


Σημειωτέον στην Μελβούρνη υφίστανται δεκάδες κραταιοί πολιτιστικοί & εξωραϊστικοί σύλλογοι (Kρητών, Ποντίων, Αρκάδων, Μεσσηνίων, Θεσσαλονικέων, Λημνιών, Κεφαλλήνων, Ιθακησίων κ.α. ) που προωθούν ήδη με ζέση τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.



Ο ελληνικός πληθυσμός της Αυστραλίας υπολογίζεται σε 378.000 περίπου ή 1,9% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας. Εξ αυτών το 30,9% (110.000) είναι Ελληνες πρώτης γενιάς, το 44,8% δεύτερης γενιάς και το 24,3% τρίτης και άνω γενιάς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των Ελληνοαυστραλών (26,2%) δήλωσαν και δεύτερη καταγωγή γονέων, εκτός της ελληνικής, που μάλλον αποδίδεται στη δήλωση της αυστραλιανής και άλλης υπηκοότητας, που προέρχεται είτε από μικτό γάμο είτε από τη γέννηση των γονέων εκτός Ελλάδας.


Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία στο http://speakgreekinmarch.com/ και στο https://www.facebook.com/SpeakGreekInMarch/