08 Μαρτίου 2016

Ζημιές χιλιάδων ευρώ στα χωράφια της Ειδομένης!

«Η κατάσταση είναι τραγική! Το βράδυ που μας πέρασε έβρεχε ασταμάτητα με αποτέλεσμα οι περισσότερες σκηνές να είναι μέσα στα νερά και στις λάσπες. Ο περισσότερες κόσμος και ιδίως τα μικρά παιδιά, είναι άρρωστα. Δεν είναι δυνατόν να ζούνε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη πλέον στα πρόσωπα τους.
Παρόλα αυτά πιστεύουν ότι τα σύνορα θα ανοίξουνε και κάποια στιγμή θα τους δοθεί η ευκαιρία να φύγουνε και να πραγματοποιήσουν  τα όνειρά τους. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά και με το να περνάνε 80 και 150 άτομα μέσα σ’ ένα 24ωρο δε δίνει λύση στο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη είναι εγκλωβισμένοι 13.500 άνθρωποι», περιγράφει στο karfitsa.gr η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Ειδομένης, Ξανθίππη Σουπλή.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, οι κάτοικοι της Ειδομένης από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους πρόσφυγες και τους προσφέρουν τα πάντα. «Έχουν ανοίξει τα σπίτια τους, για να πλύνουν οι πρόσφυγες τα ρούχα τους ακόμη και να πλυθούν οι ίδιοι, που μπορεί να φωνάζεις στο σπίτι σου μία οικογένεια και να έρχονται άλλες 50… αλλά και αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν υποδομές στην Ειδομένη που είναι ένα πολύ μικρό αγροτικό χωριό, πρέπει να απομακρυνθούν τουλάχιστον οι 10.000», λέει. Και εξηγεί: «οι ζημιές πλέον που έχουν γίνει στα χωράφια είναι πολύ μεγάλες. Δεν είναι μόνο οι εκτάσεις που βρίσκονται γύρω από τον καταυλισμό, οι σκηνές έχουν απλωθεί σχεδόν σε όλο το χωριό. Τα χωράφια που βρίσκονται πλησίον της Εθνικής Οδού, έχουν καταστραφεί. Οι πρόσφυγες για να κόψουνε δρόμο περνάνε μέσα από τα χωράφια κατά εκατοντάδες. Παρόλα αυτά όμως ο κόσμος συνεχίζει και βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί καθημερινά».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, υπογράμμισε πως οι ζημιές στα χωράφια έχουν καταγραφεί, θα συνεχίσουν να καταγράφονται και θα δοθούν αποζημιώσεις. «Οι πολίτες κάνουν υπομονή, το ίδιο και οι αγρότες που τα χωράφια τους έχουν καταστραφεί και δε μπορούν να καλλιεργήσουν. Μάλιστα οι ζημιές αυτές έχουν καταγραφεί και θα δοθούν αποζημιώσεις. Οι πρόσφυγες στήνουν τις σκηνές τους πάνω στο σπαρμένο σιτάρι με αποτέλεσμα να το καταστρέφουν».

Της Έλενας Καραβασίλη
http://www.karfitsa.gr/2016/03/08/zimies-xiliadon-eyro-sta-xorafia-tis-e/