16 Μαρτίου 2016

Μέρκελ: Η Ελλάδα θα ανακουφιστεί μόνο αν εισέλθουν στην χώρα λιγότεροι πρόσφυγες-Για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην ΕΕ

Μιλάει στην Bundestag ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Σε μία ευρωπαϊκή συνολική λύση με τη στήριξη της Ελλάδας αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην Bundestag εξηγώντας την πολιτική του Βερολίνου στο προσφυγικό, ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σε μία ομιλία όλο πάθος, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε: «Το θέμα των προσφύγων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Στόχος της Γερμανίας είναι η ανακούφιση όλων των χωρών - ιδιαίτερα της Ελλάδας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αν εισέλθουν στην χώρα λιγότεροι πρόσφυγες».

Η Μέρκελ εξηγεί το deal με την Τουρκία

Αναφορικά με την προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας από το βήμα της Bundestag επεσήμανε: «Για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

-Βρισκόμαστε σε καθοριστικό σημείο για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης

- Πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση των κανόνων της Σύμβασης του Δουβλίνου προκειμένου να διατηρηθεί η Συνθήκη Σένγκεν

- Η προθυμία από την τουρκική και την γερμανική πλευρά για επίτευξη λύσης στο προσφυγικό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ.

- Η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε επίσης την τρέχουσα κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε.

- Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία είναι εδώ και καιρό υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε, διευκρίνισε ωστόσο πως το θέμα ένταξής της στην ευρωπαική οικογένεια δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.

Μίνα Αγγελή
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ