07 Μαρτίου 2016

Καρανίκας: «Τι θα πει αξιοκρατία; Έχω πολιτική μόρφωση»

«Mας προκύπτουν θέσεις... Εμείς δεν κάνουμε καριέρα - Σαφώς μου αρέσει η Ελένη Μενεγάκη... - Προφανώς πήραν υπ’ όψιν τη λαϊκή μου καταγωγή για να με βάλουν σε αυτή τη θέση - Ετσι ζούμε εμείς οι αριστεροί, έτσι ερωτευόμαστε»
Πρόσωπο της εβδομάδας ήταν αναμφισβήτητα ο αντισυμβατικός σύμβουλος του κ. Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ο διορισμός του οποίου στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού προκάλεσε την μήνιν της αντιπολίτευσης αλλά και τα καυστικά σχόλια χρηστών στα social media.
Το «ΘΕΜΑ» αναζήτησε τον 46χρονο πρώην σερβιτόρο, αντιρρησία συνείδησης, φαν της Ελένης Μενεγάκη και -πλέον- σύμβουλο του πρωθυπουργού προκειμένου να του δώσει το βήμα να απαντήσει σε όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν γι αυτόν. Η αναζήτηση του κ. Καρανίκα ξεκίνησε από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο το πιθανότατα συγγενικό πρόσωπο που απάντησε στο σταθερό τηλέφωνο δεν είχε καμία διάθεση να μας φέρει σε επαφή.

«Θα έδινα το τηλέφωνό του μόνο στην “Αυγή” και την ΕΡΤ», μας απάντησε χαρακτηριστικά. Η επόμενη κλήση μας ήταν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (ΓΓΚ), όπου ζητήσαμε να μας συνδέσουν με τον κ. Καρανίκα. Επειτα από δέκα λεπτά, υπάλληλος της ΓΓΚ μας κάλεσε και μας έδωσε το κινητό τηλέφωνο του 46χρονου κατόπιν συνεννόησης με τον ίδιο. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον κ. Καρανίκα και ακολούθησε μια συνομιλία που κράτησε αρκετή ώρα, με τον ίδιο να απαντά με χαρακτηριστική ευγένεια στα όσα ακούστηκαν όλη την εβδομάδα γι’ αυτόν.

«Αδίκως και ματαίως δύο ημέρες τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με εμένα. Εχουμε το Προσφυγικό, 10.000 ανήλικα προσφυγόπουλα, έχουμε σοβαρά προβλήματα για να δίνουμε ως τροφή εμένα. Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για κενό γεγονός με το οποίο προσπαθούν να θίξουν στο τέλος τον πρωθυπουργό για τις επιλογές που κάνει σχετικά με το ποιους θα έχει πολιτικούς συμβούλους και συνεργάτες», μας ξεκαθάρισε αρχικά.

Ποιο είναι, όμως, το αντικείμενο της εργασίας του κ. Καρανίκα στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού; Η απάντησή του ασαφής:

«Αυτό είναι δική μας υπόθεση. Της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έβγαλε ένα ΦΕΚ. Περιοριστείτε στα γεγονότα τα πραγματικά, ας μην κάνουμε ιστορίες. Αυτό δεν είναι ούτε ευθύνη ούτε ενδιαφέρον του υπόλοιπου κόσμου. Είναι κουτσομπολιό. Εχω έναν επικουρικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κι εσείς το μεγεθύνετε».

«Σαφώς μου αρέσει η Ελένη Μενεγάκη»

Η ένταση της φωνής αλλάζει όταν ρωτάμε τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού αν τίθεται ζήτημα αξιοκρατίας και βιογραφικού, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο κ. Καρανίκας εμφανίζεται ως πρώην σερβιτόρος, «αδιόριστος εκπαιδευτικός», αν και έχει φοιτήσει σε ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος όμως δεν μπορεί καλά-καλά να συντάξει μια πρόταση χωρίς ορθογραφικά λάθη, όπως διαπιστώνει κάποιος από τις αναρτήσεις του στα social media.

«Τι σημαίνει αξιοκρατία για μία πολιτική θέση; Εσείς ξέρετε ποια είναι τα προσόντα που χρειάζονται; Οι προηγούμενοι σύμβουλοι και βοηθοί των πρωθυπουργών είναι στους εισαγγελείς; Τι θεωρείται αξιοκρατία και ποια είναι τα τυπικά προσόντα; Το βιογραφικό μου δεν το παρουσίασε η Γενική Γραμματεία δημόσια. Αυτό το πράγμα που αποκαλείτε βιογραφικό είναι ένα πασάλειμμα που θίγει ακόμη και τη δεοντολογία απέναντι στο τι σημαίνει δημοσιογραφική έρευνα. Ισχύουν πολλά από αυτά που λένε, ότι ήμουν σερβιτόρος, ότι είμαι ανορθόγραφος. Θα μπορούσα όμως να σας πω ότι αν ήμουν δυσλεκτικός θα μου ζητούσαν συγγνώμη;» αναρωτιέται ο 46χρονος αφήνοντας ένα μυστήριο. «Είστε δυσλεκτικός;» ρωτάμε χωρίς να πάρουμε ξεκάθαρη απάντηση. «Συνεχίζω. Και σαφώς μου αρέσει η Ελένη Μενεγάκη. Αν η λαϊκή μου καταγωγή και η αισθητική θίγει κάποιους, εμένα δεν με θίγει. Προφανώς πήραν υπόψη και τη λαϊκή μου καταγωγή, πέραν της πολιτικής μου μόρφωσης, για να με βάλουν σε μια θέση που είναι πολιτική. Δεν θίγομαι από τίποτα από αυτά που λένε. Αλλά να ξέρετε ότι δεν τα λένε όλα. Δεν έκαναν κάποια έρευνα».


«Τρώγαμε μύδια αχνιστά / και σε σκέφτηκα / στο πάτωμα / με τα πόδια ανοιχτά / Τι σου είναι η Φύση!»
Εάν δεν είναι μια εσκεμμένη άσκηση στη σατιρική ποίηση με άσεμνα υπονοούμενα κ.λπ., θα μπορούσε να συνιστά απόδειξη ότι ο Νίκος Καρανίκας εζήλωσεν δόξαν ποιητού Φανφάρα

«Δεν θα βάλει δικούς της ανθρώπους η Αριστερά;»

Η συζήτηση προχωρά, αλλά οι απαντήσεις παραμένουν ομιχλώδεις. Με ποια κριτήρια επελέγη ο 46χρονος στη θέση συμβούλου του πρωθυπουργού και με μισθό άνω των 2.000 ευρώ; Ποια προσόντα πληρούσε; «Αυτή είναι μία θέση πολιτική, έτσι το αντιμετωπίζουν όλοι σε όλες τις χώρες, αλλά και οι προηγούμενοί μας πρωθυπουργοί. Δεν έπαιρναν από ΑΣΕΠ, αλλά επέλεγαν έναν έμπειρο άνθρωπο με πολιτικό κριτήριο και γνώση. Και στη Δεξιά οι αρχηγοί τους, τους πολιτικούς τους έμπιστους έβαζαν. Ρωτήστε τι έκαναν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Ολάντ, η Μέρκελ. Δεν θα το κάνει η Αριστερά, που ξέρει τι θα πει έμπιστος επειδή δεν υπάρχει ιδιοτέλεια; Μη λαϊκίζετε τσάμπα και βερεσέ χωρίς να υπάρχει ένας πυρήνας που ανατρέπει κάτι», απαντά. Οταν του θυμίζουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί αξιοκρατίας και κατάργησης των μετακλητών υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια, ο κ. Καρανίκας έχει και εκεί απάντηση: «Οχι, καταδικάζαμε ότι αυτούς που έβαζαν το ποινικό τους μητρώο δεν ήταν τόσο λευκό. Γι’ αυτό και κάποιοι πήραν ό,τι πήραν. Να ξαναδείτε λίγο αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Ο κ. Καρανίκας, όντως, διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται και από παλιές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τους απαθανάτιζαν να διασκεδάζουν μαζί με τη μετέπειτα σύζυγο του πρωθυπουργού, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και άλλους. Θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Ετσι όμως είναι οι σχέσεις των ανθρώπων στην Αριστερά, διευκρινίζει με γλαφυρότητα και ρομαντισμό: «Είμαστε αριστεροί άνθρωποι. Εμείς έχουμε έναν δικό μας τρόπο ζωής, αυτόν του συλλογικού βίου. Δεν είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη. Μην κάνουμε τώρα τον φιλελευθερισμό κυρίαρχο και μοναδικό είδος ζωής. Οι δικές μας σχέσεις δεν είναι κάτι το οποίο επενδύεις για το αύριο. Είναι η παραγωγή αισθήματος και συμβολισμού των πράξεων, που παράγει δέκα κοινά πράγματα και γίνονται βίωμα. Αυτό το βίωμα κάνει τη σχέση των ανθρώπων στην Αριστερά. Δεν έχει μονάχα με εμένα στενές σχέσεις κάποιος, ούτε εγώ έχω μονάχα με εσάς στενές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά μας εμπλέκονται στα κινήματα και όχι σε ΜΚΟ για να βγάζουν λεφτά. Ερωτευόμαστε συναγωνιστές και συναγωνίστριες και συντρόφισσές μας, κάνουμε παιδιά και ζούμε μέσα σε αυτή την πολιτική κατάσταση».

Και οι υπόλοιποι που δεν είναι αριστεροί τι πρέπει να κάνουν; Ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού απαντά:

«Αυτοί που δεν είναι αριστεροί πρέπει πρώτα να μας πουν γιατί δεν έχουν επιλέξει τον συλλογικό βίο και προτιμούν την ιδιώτευση, αυτό το πράγμα που έβριζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Γιατί βρίζουν το συλλογικό αυτό που ύμνησαν οι Νοέλληνες, αλλά και όλος ο κόσμος. Μόνοι τους στρέφονται. Εμείς δεν είμαστε ενάντιά τους».

«Εμπιστος άνθρωπος, με πολιτικό κριτήριο και γνώση» είναι τα στοιχεία που πρέπει λοιπόν να χαρακτηρίζουν κάποιον για να κριθεί αντάξιος για τη θέση ειδικού συμβούλου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Και αν το πρώτο σκέλος, αυτό της εμπιστοσύνης, έχει απαντηθεί, το δεύτερο παραμένει θολό. «Η γνώση κατακτιέται σε 30 χρόνια πολιτικής και κοινωνικής δράσης και συμμετοχής σε ό,τι έχει σχέση με τον συλλογικό βίο. Εχω σπουδάσει και Διοίκηση Οικονομίας στα ΤΕΙ», αποκαλύπτει στο τέλος αλλά, όπως διευκρινίζει, «αυτό δεν έχει καμία σχέση». Προέχει φαίνεται η γνώση που έχει κατακτηθεί μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.

«Η καριέρα όντως είναι χολέρα»

Οσον αφορά την περίφημη ρήση «η καριέρα είναι χολέρα», δεν μετανιώνει γι’ αυτή ούτε τώρα. «Είναι αλήθεια αυτό. Εμείς δεν κάνουμε καριέρα, μας προκύπτουν υπεύθυνες θέσεις. Είναι μεγάλη η διαφορά. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός, το ίδιο και οι υπουργοί μας, το ίδιο και οι βουλευτές μας, το ίδιο όλοι μας. Το κυνήγι για την ιδιώτευση, για όλα αυτά, είναι χολέρα! Διότι αυτό σημαίνει καριέρα. Εμείς δεν κάνουμε τέτοιο πράγμα», δηλώνει και κάπου εκεί η συζήτηση τελειώνει. Εξάλλου το πρόγραμμα του ειδικού συμβούλου είναι εξαιρετικά βαρύ και ήδη μιλούσαμε αρκετή ώρα.