15 Μαρτίου 2016

ΦΩΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ-Ελεύθεροι οι Ελληνες αλληλέγγυοι-φωτορεπόρτερ αφού πλήρωσαν τη "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" όπως τη λένε-Τι λέει ο Σκοπιανολάγνος Τοσίδης -ΒΙΝΤΕΟ

Ελεύθεροι αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη. Ολοι τους αφού πλήρωσαν το πρόστιμο των 260 ευρώ.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Οι φωτορεπόρτερ πριν αφεθούν ελέυθεροι φρόντισαν να έχουν κάτι να θυμούνται από την εμπειρία τους.


Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο χωριό Μόνι που είναι δίπλα από τη Γευγελή και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής. Έγινε διαδικασία ταυτοποίησης και στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ ζητούσαν από κάθεσ φωτορεπόρτερ περίπου 250 ευρώ προκειμένου να τους απελευθερώσουν. Οι φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν ήταν περίπου 30 και ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε Έλληνες οι: Δημήτρης Τοσίδης, Γιάννης Λιάκος, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, Γιάννης Κολεσίδης και Μάριος Κατσής.

Ενας από αυτούς, ο Γιάννης Κολεσίδης- φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ/ΜΠΕ- ανέφερε ότι εκείνος και οι συνάδελφοί του ακολουθούσαν τους πρόσφυγες, οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης. Οι φωτορεπόρτερ δεν γνώριζαν ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκονταν. «Ξαφνικά ακούσαμε φωνές και μας περικύκλωσαν δυνάμεις του στρατού της ΠΓΔΜ», είπε.

Δείτε εδώ ας πούμε πως αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑίος Τοσίδης, τα Σκόπια:



Βέβαια ο τύπος είναι τόσο κότα που χθες στο MEGA όπου μίλησε τους αποκάλεσε "ΣΚΟΠΙΑ"...

Φωτορεπόρτερ που συνελήφθη από την ΠΓΔΜ κατά την «έξοδο των μεταναστών» περιγράφει τα όσα έζησε

Για την περιπέτεια που έζησε επί 12 και πλέον ώρες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα μίλησε ένας από τους 40 Ελληνες που συνελήφθησαν χθες στην ΠΓΔΜ, ακολουθώντας τους πρόσφυγες στη μεγάλη τους έξοδο.

Πρόκειται για τον Γιάννη Τοσίδη, φωτορεπόρτερ του φωτογραφικού πρακτορείου Intime News, o οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Τοσίδης εξήγησε ότι όλοι οι συλληφθέντες, Ελληνες φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι και μέλη ΜΚΟ, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ πίσω έμειναν 5 με 6 άτομα άλλης υπηκοότητας.

«Η ελληνική πλευρά μάς βοήθησε πολύ και τώρα είμαστε ελεύθεροι, είμαστε ήδη στην Ελλάδα. Εχουν μείνει πίσω 5 με 6 άτομα, είναι όλοι ξένοι. Συνολικά είχαμε συλληφθεί 12 άτομα, εκ των οποίων οι 7 ήταν φωτογράφοι και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων. Συνολικά, με τα μέλη των ΜΚΟ που συνελήφθησαν μαζί μας, ήμασταν πάνω από 40 άτομα», είπε ο κ. Τοσίδης.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν είδε τι συνέβη με τους πρόσφυγες που είχαν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα χθες, ο φωτορεπόρτερ του Intime News είπε ότι είδε απλά να τους φορτώνουν σε στρατιωτικά καμιόνια και να τους παίρνουν. «Από εκεί και πέρα δεν έχω εικόνα τι έγινε, δεν έχουν γυρίσει, όμως, κάποιον πίσω, όπως καταλαβαίνω», προσέθεσε.

Οσον αφορά το φυλλάδιο που ξεσήκωσε χθες τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο κ. Τοσίδης είπε ότι δεν το είδε, δεν έπεσε στα χέρια του, το διάβασε απλά στο ίντερνετ, ωστόσο χθες το πρωί με το που έφθανε κανείς στο καμπ της Ειδομένης καταλάβαινε ότι ήταν το μόνο θέμα συζήτησης. «Δεν ξέρω ποιος το έκανε, ποιος το μοίρασε, ήταν πάντως ένα τεράστιο λάθος να εκθέσουν τόσο κόσμο σε τόσο μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Η μαρτυρία ενός φωτορεπόρτερ που συνελήφθη στα Σκόπια

Στη σύλληψη των ξένων και των Ελλήνων φωτορεπόρτερ προχώρησαν οι Σκοπιανοί, λόγω του ότι διάφοροι φωτορεπόρτερ προσπάθησαν να καλύψουν την πορεία των προσφύγων που ξεκίνησαν από την Ειδομένηγια να περάσουν τα σύνορα.

Ο φωτορεπόρτερ, Γιάννης Λιάκος, ο οποίος συνελήφθη και τελικώς αφέθηκε ελεύθερος, περιέγραψε την εμπειρία που έζησε μαζί με τους πρόσφυγες λέγοντας χαρακτηριστικά «εάν βλέπεις ένα καλάζνικοφ να σε σημαδεύει, παγώνεις λίγο».

Δείτε το βίντεο σπό το Star: