07 Μαρτίου 2016

MEGA-λο φιάσκο: Έψαχναν 15 εκατ. στο Mega και βρήκαν… 159 ευρώ!

Άκρως δυσοίωνο, τουλάχιστον, διαγράφεται το μέλλον του Mega, καθώς οι μεγαλομέτοχοι εμφανίζονται απρόθυμοι να συνεισφέρουν με νέα κεφάλαια, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας με τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ η εταιρεία πρέπει να καταβάλει άμεσα στις τράπεζες περί τα 15 εκατ. ευρώ, για να μην καταστούν άμεσα απαιτητά τα ομολογιακά της δάνεια. Παράλληλα… αναζωπυρώθηκε το σενάριο συγχώνευσης με το Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Η εταιρεία Τηλέτυπος, στην οποία ανήκει το Mega, προσπάθησε να συγκεντρώσει αυτά τα 15 εκατ. μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα της έδινε τη δυνατότητα να καλύψει τις κατεπείγουσες υποχρεώσεις της και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού. Ωστόσο, η προσπάθεια, μεσοβδόμαδα, απέτυχε παταγωδώς, καθώς μόνο ένας μέτοχος εισέφερε… 159 ευρώ, παίρνοντας 528 μετοχές!

Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπου έγινε προσπάθεια να αναληφθούν 50.395.928 μετοχές, ονομαστικής αξίας 15.118.778,40 ευρώ, δεν μετείχαν οι δύο βασικοί μέτοχοι, η εταιρεία Πήγασος του Ομίλου Μπόμπολα, που κατέχει το 32,7% του Mega, και ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη, με22,1%, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους οικονομικούς εισαγγελείς για προβληματικό «πόθεν έσχες» και δάνεια του ομίλου. Όσο για τους μικρομετόχους, στους οποίους ανήκει συνολικά περίπου το 45% των μετοχών και όπου περιλαμβάνεται και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη με συνολικά 6% από μικροεταιρείες, η συμμετοχή του ήταν εξίσου μηδενική. Άφαντος ήταν και ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος εμφανίζεται ακόμη στο μετοχολόγιο του Mega με 5,2%, μέσω offshore εταιρείας.

Ο τρόπος διάθεσης των αδιάθετων μετοχών θα αποφασιστεί σε προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Τηλέτυπος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 Κ.Ν. 2190/1920.

Τι μέλλει γενέσθαι; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλομέτοχοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με πιστώτριες τράπεζες και υποψήφιους επενδυτές και, εν συνεχεία, θα αποφασίσουν αν θα εισφέρουν κεφάλαια ή θα επιλέξουν άλλες λύσεις, μία εκ των οποίων είναι η συγχώνευση με το Star, ενώ υπάρχουν διαβουλεύσεις και με φερόμενους επενδυτές, χωρίς ωστόσο υπαρκτό ενδιαφέρον. Στις 7 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την ΑΜΚ, ενώ οι βασικοί μέτοχοι συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν ξανά μεθαύριο, Δευτέρα.

* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 05/03/2016