20 Απριλίου 2016

Δήμαρχος Ελληνικού: Δώστε τα στοιχεία του θανάτου της 17χρονης - «Παραγκούπολη» η Ειδομένη-Εκτροχιάζονται οι εξαγωγές

Να δημοσιοποιηθούν στη δημοσιότητα, άμεσα και επίσημα, όλα τα έγγραφα με τα αίτια θανάτου της 17χρονης που διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων στο Ελληνικό και εξέπνευσε χθες Τρίτη, μετά από νοσηλεία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζήτησε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Τα λέγαμε τόσους μήνες, μας κατηγορούσαν και μας βρίζανε ότι δημιουργούμε εντυπώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντάτος.

Οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής απέστειλαν επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα εκπέμποντας SOS για την κατάσταση που επικρατεί στον πρώην αεροδρόμιο με 5.000 ανθρώπους να έχουν να αντιμετωπίσουν άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Όπως προειδοποιούν «οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι εκτός ελέγχου, και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι στους επενδυτές είχε δοθεί υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι η περιοχή του Ελληνικού θα χρησιμοποιούνταν μόνο για μερικούς εκατοντάδες μετανάστες, και για μικρό χρονικό διάστημα (έως τα τέλη Μαρτίου), αλλά η υπόσχεση δεν τηρήθηκε.

«Φαβέλες» στην Ειδομένη

Στο μεταξύ, σε «παραγκούπολη» μετατρέπεται, αργά αλλά σταθερά, ο καταυλισμός της Ειδομένης στον οποίο παραμένουν σήμερα περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σταδιακά «κτίζουν» παραπήγματα με λαμαρίνες και άλλα σκόρπια υλικά με στόχο να προστατευτούν από τα στοιχεία της φύσης και να κάνουν έστω και λίγο ανεκτή τη διαμονή τους στον καταυλισμό. Οι κακές συνθήκες που επικρατούν προκαλούν συχνά εντάσεις μεταξύ των μεταναστών που δεν προέρχονται όλοι από τις ίδιες χώρες.

«Ουδέν νεώτερον» για τη γραμμή του ΟΣΕ

Σε ό,τι αφορά τη σιδηροδρομική γραμμή, και εκεί έχουν δημιουργηθεί μικροπαραπήγματα, καθώς βρισκόμαστε στην 33η μέρα κατάληψής της από ομάδα μεταναστών και προσφύγων, με συνέπεια σημαντικές ζημιές για τις επιχειρήσεις.

Για επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, το αργότερο έως την Πέμπτη, διαβεβαίωσε πάντως ο Νίκος Τόσκας, στον απόηχο των έντονων διαμαρτυριών από επιχειρηματικούς φορείς.

«Αν όχι σήμερα, αύριο, μεθαύριο εγώ πιστεύω ότι η γραμμή θα είναι κανονικά σε κυκλοφορία» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στο μεταξύ, συνολικά 176 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάσθηκαν, από χθες έως και σήμερα στις 9 το πρωί στα νησιά του βόρειου Αιγαίου: 84 στη Λέσβο, 79 στη Χίο και 13 στη Σάμο. Συνολικά στη χώρα βρίσκονται περίπου 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/313003/dimarhos-ellinikou-doste-ta-stoiheia-tou-thanatou-tis-17hronis-paragoupoli-i-eidomeni/