15 Απριλίου 2016

Η ωραία νύχτα του Νίκου Παππά και ο εφιάλτης των 450 ανέργων

Η ανεργία είναι σαν το σεισμό. Θυμάσαι για όλη σου τη ζωή τη στιγμή που σε χτυπάει. Οι εργαζόμενοι στον «Ελεύθερο Τύπο» γνωρίζουν τι σημαίνει ξαφνικό λουκέτο, οι ίδιοι το έζησαν το καλοκαίρι του 2009 και κατανοούν την περιπέτεια των ανέργων από χθες υπαλλήλων της Ηλεκτρονικής Αθηνών.

Η εφημερίδα μας επανεκδόθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και, παρά τις μεγάλες δυσκολίες από την παρατεταμένη ύφεση και την κρίση στα μέσα ενημέρωσης, εξακολουθεί να βρίσκεται καθημερινά στα περίπτερα χάρη στους πιστούς μας αναγνώστες.

Ομως το δράμα της Ηλεκτρονικής Αθηνών έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι εκτός από το Δημόσιο υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εκτός από τους Καρανίκες, τους διορισμένους τραγουδιστές και τους υπόλοιπους μετακλητούς συγγενείς των ράπερ της Κουμουνδούρου υπάρχουν και εργαζόμενοι που προσπαθούν να ζήσουν με έναντι, καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, διαθεσιμότητες ή και στάσεις πληρωμών.
Εκτός από τα παιχνίδια που σκαρφίζονται τα μέλη της παρέας του Τσίπρα για να μείνουν για πάντα στην εξουσία υπάρχει και η πραγματική οικονομία που μαζεύει το λογαριασμό και κάθε τόσο τον αποδίδει πότε φωναχτά, όπως στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, και πότε σιωπηλώς με τα καθημερινά λουκέτα των μικρομάγαζων της γειτονιάς.

Εντέλει, εκτός από την «ωραία νύχτα» για την Ελλάδα, όπως χαρακτήριζε ο προπαγανδιστής υπουργός Νίκος Παππάς τη βραδιά που οι εγκέφαλοι του Μαξίμου προκήρυξαν το δημοψήφισμα κλείνοντας τις τράπεζες, υπάρχουν και τα θύματα των capital controls και της πολιτικής ανευθυνότητας του Τσίπρα.
Και ας μην αρχίζουν πάλι το παραμύθι ότι τις τράπεζες τις έκλεισαν οι ξένοι γιατί η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Ας ανατρέξουν στο τι έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ψελλίσει τη λέξη δημοψήφισμα.

Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε, ορθώς, ότι μόνο με το άκουσμα του δημοψηφίσματος το πιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε, όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Ιούνιο. Τα capital controls έδωσαν τη χαριστική βολή στην αγορά και πέταξαν έξω όσους δεν είχαν πρόσβαση στις ξένες αγορές χρήματος, όπως οι πολυεθνικοί όμιλοι που πλέον κάνουν ανενόχλητα πάρτι στο λιανεμπόριο.

Οι βολεμένοι της εξουσίας, οι μετακλητοί της πλάκας και οι επαγγελματίες της ίντριγκας μπορεί να μην καταλαβαίνουν τον αγώνα επιβίωσης του ιδιωτικού τομέα. Νοιάζονται μόνο για τη διατήρηση της καρέκλας τους που χρηματοδοτείται από την υπερφορολόγηση και τη σχεδιαζόμενη νέα επιδρομή σε άμεσους και έμμεσους φόρους. Στο Μαξίμου θα δουν για μια στιγμή τις προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας το 2016 και μετά θα ασχοληθούν με το πώς θα σχεδιάσουν την επόμενη ωραία νύχτα. Για αυτούς και τους κολλητούς τους.

Ψευτόμαγκας υπουργός

«Αυτή είναι η Ελλάδα». Από τις λίγες αλήθειες του Κώστα Σημίτη. Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα που βλέπουμε καθημερινά. Οι ψευτόμαγκες με τα διπλά βιβλία που έγιναν υπουργοί και απειλούν ότι θα θάψουν δημοσιογράφους. Οι τσαμπουκαλήδες πολιτικοί που αναρριχήθηκαν στην εξουσία πουλώντας ψέματα και χύνοντας δηλητήριο μίσους κατά των αντιπάλων τους. Οι Ελληναράδες που προσπαθούν να καλύψουν την ασχετοσύνη τους με θεωρίες συνωμοσίας και που έχουν ως πρότυπο τους Πολλάκηδες της εξουσίας.

Κάηκε και το χαρτί της πολιτικής παρέμβασης

Οι επαφές του κ. Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες δεν πήγαν και τόσο καλά. Ο πρωθυπουργός επιδίωξε, μετά το φιάσκο με τα Wikileaks και το ΔΝΤ, να βρει συμμάχους σε Γαλλία και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο Ολάντ προτίμησε να μην κάνει καμία επίσημη δήλωση, ενώ και ο Σουλτς, που έχει θεσμικό αλλά όχι ουσιαστικό ρόλο στα της διαπραγμάτευσης, έμεινε σε μία τυπική ανακοίνωση δείχνοντας ότι το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο. Ο κ. Τσίπρας θα κατάλαβε μετά τις επαφές του στο εξωτερικό ότι πλέον βρίσκεται μόνος απέναντι στο Μνημόνιό του.

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ
http://www.e-typos.com/