17 Απριλίου 2016

ΜΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ! Μέτρα 9 δισ. (5,4 + 3,6 δισ) ζητούν τώρα οι δανειστές - Επιβλήθηκε πλήρως το ΔΝΤ

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται προσπάθεια να συγκεραστούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ και των τριών μερών της διαπραγμάτευσης

Πάνω σε μια ιδιότυπη, αλλά συμβιβαστική, λύση που αφορά συνολικά μέτρα 9 δισ. ευρώ, φαίνεται να εργάζονται η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωπαϊκή πλευρά φέρεται να πρότεινε τον προσδιορισμό, πέραν των 5,4 δισ. ευρώ, επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει, αλλά θα τα εφαρμόσει μόνο σε περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει 9 δισ. μέτρα, δηλαδή ικανοποιείται πλήρως το βασικό αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται προσπάθεια να συγκεραστούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν μεταξύ και των τριών μερών της διαπραγμάτευσης, δηλαδή των Ευρωπαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής κυβέρνησης, για το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθεί, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων μέχρι το 2018.

Η λύση αυτή συζητήθηκε διεξοδικά στις επαφές που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, ενόψει μάλιστα και της επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η απόσταση στο κομμάτι του δημοσιονομικού «κενού» που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης παραμένει χαοτική.

Ενώ ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά συγκλίνουν στην εκτίμηση για μέτρα 5,4 δις. ευρώ στην τριετία 2016 - 2018 που θα καλύψουν το «κενό» του 3% που αστοχίες και παρεμβάσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το ΔΝΤ «δεν δείχνει διάθεση για συμφωνία».

Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ θα είναι μόλις 1,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που ορίζει το Μνημόνιο.
Η στρατηγική της κυβέρνησης 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα ολοκληρωθούν και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο.
Επιτίθεται σε όσους υποστηρίζουν ότι η υπόθεση των WikiLeaks οδηγεί σε περαιτέρω επιβαρύνσεις ενώ σημειώνει πως σε ότι αφορά φορολογικό και ασφαλιστικό για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων προκύπτει ελάφρυνση.

Ειδικότερα αναφέρει ότι:

1. Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία.
Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.
Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

2. Η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας - μέχρι το τέλος του 2018.

3. Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα.
Αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν.
 Και αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα με τελεσίγραφο για μέτρα 7 δισ. και υποσχετική για το χρέος...αργότερα η λύση

Παραμένουν οι διαφορές στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών καθώς οι δηλώσεις του βασικού στελέχους του ΔΝΤ P. Thomsen καταδεικνύουν την μεγάλη απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδος, ωστόσο ο Lew o αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θα παρέμβει ο πρόεδρος Obama ενώ η Lagarde του ΔΝΤ δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και ότι οι θεσμοί επιστρέφουν για διαπραγματεύσεις ώστε να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση....αλλά δεν είναι σίγουρο πότε θα κλείσει η αξιολόγηση....

Με βάση τελευταίες πληροφορίες η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει έως τις 22 Απριλίου στο Eurogroup ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνάντηση Obama ΗΠΑ – Merkel Γερμανία στις 24 Απριλίου.

Ο αμερικανικός παράγοντας έχει παρέμβει ξεκάθαρα για να κλείσει η αξιολόγηση της Ελλάδος καθώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Βρετανία και το Brexit... που θέλουν να απονθαρρύνουν.

Με βάση όμως πηγή που βρίσκεται κοντά….στο ΔΝΤ η ελληνική αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει πριν τις 15 Μαΐου με πολιτική απόφαση.

Ο Thomsen του ΔΝΤ τόνισε ξεκάθαρα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χρειάζεται μέτρα που αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ ή 8,1 δισεκ. πολύ περισσότερα από τα 5,4 δισεκ. που έχει επικοινωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Το χειρότερο όλων είναι ότι και ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σε αυτή την φάση αναδιάρθρωση χρέους.

Είναι η τρίτη φορά σε διάστημα 5 ημερών που επαναλαμβάνει ο Schaeuble ότι δεν είναι αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα.

Όμως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε….και το ΔΝΤ, ο Thomsen τόνισε ότι δεν είναι της παρούσης το ελληνικό χρέος….μόλις που άνοιξε οριακά η συζήτηση για το χρέος αλλά προηγούνται τα μέτρα ήταν το μήνυμα του ΔΝΤ.

Και ενώ η Ελληνική πλευρά ποντάρει σε πολιτική λύση, γιατί μόνο με πολιτική λύση μπορεί να περάσει η αξιολόγηση το ζήτημα του χρέους οδηγείται στις καλένδες και το καλύτερο σενάριο είναι μια υποσχετική.

Ο αμερικανικός παράγοντας θα πιέσει ώστε να βρεθεί λύση στην ελληνική αξιολόγηση.

Πολλοί βρετανοί τάσσονται υπέρ του Brexit μεταξύ άλλων γιατί θεωρούν ότι η ΕΕ δεν αντιμετώπισε στο παρελθόν με σωστό τρόπο την Ελλάδα.

Ο Obama ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα ώστε να περάσει ένα μήνυμα στους βρετανούς ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα, στηρίζει τα μέλη της.

Ο Obama δεν θέλει Brexit και σίγουρα αν μείνει ανοικτό το ελληνικό ζήτημα θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες.

Πολιτική παρέμβαση ώστε να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα
1)Το ΔΝΤ ξεκάθαρα ζητάει μέτρα 8,1 δισεκ. ή 4,5% του ΑΕΠ.
Είναι πιθανό τελικώς ο πήχης των μέτρων να διαμορφωθεί στα 7 με 7,5 δισεκ. και σίγουρα πολύ υψηλότερα από τα 5,4 δισεκ.
Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι μπορεί να συμφωνηθεί τα μέτρα να παρθούν τμηματικά…
Τα 7 με 7,5 δισεκ. είναι ένας ακραίος λογαριασμός που δεν μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα.

2)Η συμμαχία ΔΝΤ με Schaeuble είναι ξεκάθαρη.
Συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να μετατεθεί η λύση για το χρέος που όπως έχει αναφερθεί δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια υποσχετική.
H λύση για το χρέος δεν θα έχει μείωση επιτοκίων και δεν θα έχει μετατροπή κυμαινόμενων σε σταθερά.
Όμως θα έχει επιμήκυνση από 32,5 χρόνια στα 42,5 χρόνια ή 50 χρόνια, θα υπάρχει πλαφόν στα επιτόκια όταν μετά από χρόνια η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια και ίσως υπάρξει σύνδεση με το ΑΕΠ.
Η λύση αυτή θα δοθεί στην καλύτερη περίπτωση…και χρονικά είναι ασαφές αν θα πάει προς το τέλος του 2016 ή αργότερα.
Ούτως ή άλλως όπως έχει αναφέρει η ελληνική πλευρά το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022.

3)Σε ένα τέτοιο σκηνικό πολιτικά ο Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση θα στριμωχτούν πολύ άσχημα και το μείζον ζήτημα είναι πως θα γίνει η διαχείριση.
Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως με πολιτική λύση θα κλείσουν όλα.
Θα υπάρξει πολιτική λύση αλλά το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο…

www.bankingnews.gr