Με ένα non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ενημερώσει για τις πρώτες ενέργειες που έκανε και θα κάνει η συσταθείσα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Μιλά και πάλι για την διαπλοκή και καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τράπεζες και ΜΜΕ.
Προκαταλαμβάνοντας ουσιαστικά τις ενέργειες τις επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει τις ενέργειες που θα κάνει η Εξεταστική Επιτροπή, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την «αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «σκοπός της Επιτροπής είναι να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων-ΜΜΕ και τραπεζών» και καταγγέλλει ότι «στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ».
Τo non paper του Μαξίμου
Η Ολομέλεια της Βουλής, στις 15 Απριλίου 2016, αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».
Με τη σύσταση της Επιτροπής, διατρανώνεται η αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών, και συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.
Σκοπός της Επιτροπής είναι να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων-ΜΜΕ και τραπεζών. Όπως έχει επανειλημμένα πει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ.
Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε άμεσα σε σώμα, και ευθύς αμέσως ξεκίνησε τις εργασίες της.
Ως πρώτο βήμα, έχουν ήδη αποσταλεί στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha), καθώς και στην Attica Bank, επιστολές, με τις οποίες ζητείται η αποστολή αναλυτικών σημειωμάτων στα οποία θα αναφέρονται Δανειακές συμβάσεις οιασδήποτε μορφής, οι οποίες έχουν συναφθεί μεταξύ των τραπεζών και όλων των πολιτικών κομμάτων που έχουν εκπροσωπηθεί στη Βουλή τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και μεταξύ των τραπεζών και όλων των ΜΜΕ, ακόμα κι αν αυτά δεν υφίστανται πλέον, αλλά και των ιδιοκτητών και μετόχων τους, κατά την τελευταία εικοσαετία.
Πέρα από τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις, οι τράπεζες οφείλουν να αποστείλουν στην Εξεταστική Επιτροπή Πλήρεις Εισηγήσεις και Αναλυτικά Πρακτικά της Αρμόδιας Ανώτατης Επιτροπής Εγκρίσεων, του Δ.Σ. της Τράπεζας ή οιουδήποτε αρμοδίου οργάνου, για την έγκριση χορήγησης, τροποποίησης, παρακολούθησης και αναχρηματοδότησης, ρύθμισης, διαγραφής μερικής ή ολικής καθώς και κάθε άλλης πράξης (μεταβολή εγγυήσεων, αλλαγή προσώπων εγγυητών-φυσικών και νομικών-, απαλλαγή, διαγραφή κλπ) των ως άνω συμβάσεων.
Τέλος, ζητείται και η αποστολή στοιχείων σχετικών με τις Διασφαλίσεις, ενέχυρα και εξασφαλίσεις που δόθηκαν για την χορήγηση των πιστοδοτήσεων και δανείων αυτών καθώς και για τυχόν συμβάσεις αναχρηματοδότησής τους (εγγυήσεις, εμπράγματες άλλες εξασφαλίσεις, κλπ).
Με αυτό τον τρόπο, θα διερευνηθεί η τήρηση ή μη των κανόνων τραπεζικής πίστης, η τυχόν προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων κομμάτων, ΜΜΕ και ιδιοκτητών τους, και θα χυθεί άπλετο φως στο ερώτημα αν κάποιοι, ακόμα και σήμερα, είναι «πιο ίσοι» από άλλους.
Η απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα είναι καθοριστική για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του πολιτικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού συστήματος.
Τηρώντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, χωρίς καθυστερήσεις και προσκόμματα, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ζητήσει την αποστολή όλων των παραπάνω στοιχείων, το αργότερο μέχρι την 11.5.2016, έτσι ώστε, πολύ σύντομα, να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το καθεστώς της εγχώριας διαπλοκής, που ταλανίζει τον τόπο εδώ και δεκαετίες.