28 Απριλίου 2016

Γεωργιάδης: Η τρόικα δεν θέλει φόρους αλλά κάνει το χατίρι του Τσίπρα!

Την άποψη ότι η αύξηση των φόρων δεν είναι έργο της τρόικας αλλά υποχώρηση σε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1.

«Πάνε ανάποδα στο δικό τους πρόγραμμα και πάνε ανάποδα γιατί λέει ο Τσίπρας “κύριοι εδώ έχουμε δημοκρατία, ο ελληνικός λαός έβγαλε εμένα εγώ είμαι αριστερός και θέλω να αυξήσω τους φόρους γιατί αυτό κάνουμε εμείς οι αριστεροί”» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης

“Αυτή τη στιγμή η Τρόικα έχει κάνει μια τεράστια υποχώρηση στον Τσίπρα, έναν συμβιβασμό και εγώ δεν περίμενα ποτέ ότι θα τον κάνουν αλλά τον κάνανε. Έχουν δεχτεί και αυτοί την πρόταση του Τσίπρα δηλαδή την ανταλλαγή των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων με αύξηση των φόρων, αυτό είναι ανάποδο στο πρόγραμμα.…

Πάνε ανάποδα στο δικό τους πρόγραμμα και πάνε ανάποδα γιατί λέει ο Τσίπρας «κύριοι εδώ έχουμε δημοκρατία, ο ελληνικός λαός έβγαλε εμένα εγώ είμαι αριστερός και θέλω να αυξήσω τους φόρους γιατί αυτό κάνουμε εμείς οι αριστεροί» και εκεί η Τρόικα υποχώρησε. Για αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η αύξηση των εισφορών και των φόρων δεν είναι έργο της Τροίκας, είναι έργο του Τσίπρα.

Εγώ δεν υπόσχομαι ζωή χωρίς φόρους, φόρους θα πληρώνουμε, εγώ είπα ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τους φόρους. Τώρα είναι ωριμότερη η ελληνική κοινωνία για να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που δεν κάναμε επί Σαμαρά.

Για παράδειγμα πέρυσι τον Ιούλιο πρότεινε το ΔΝΤ στον κ.Τσίπρα την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και σε αντάλλαγμα δεχότανε μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 3 μονάδες από το να αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο. …Δεν σημαίνει ότι αν λέει κάτι το ΔΝΤ είναι αυτομάτως καλό ούτε ότι είναι αυτομάτως κακό, όλα τα πράγματα κρίνονται κατά περίπτωση. Όπως λοιπόν το ΔΝΤ μπορεί να έχει δίκιο όταν λέει ότι χρειαζόμαστε κούρεμα του χρέους έτσι το ΔΝΤ μπορεί και να έχει δίκιο όταν λέει ότι χρειαζόμαστε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι προδοσία να το πεις αυτό.

Το πρόγραμμα του Τσίπρα όπως είναι φτιαγμένο δεν βγαίνει. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει γιατί έχει τελείως ανεδαφικούς στόχους σε μια οικονομία που είναι νεκρή. Δεν μπορεί σε μια οικονομία που έχεις ύφεση να προσδοκάς να έχεις πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα δικά μας πρωτογενή πλεονάσματα θα τα επιτυγχάναμε με ταυτόχρονη μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και δεύτερον εμείς είχαμε ανάπτυξη προβλεπόμενη 2,7-3,5 και 3,5. Αυτοί έχουν προβλεπόμενη ύφεση άρα προφανώς με προβλεπόμενη ύφεση δεν μπορείς να πετύχεις αυτούς τους στόχους.

Το ερώτημα είναι γιατί έχει προβλεπόμενη ύφεση και η απάντηση είναι απλή, μου το είπε ένα μεγάλο Fund ότι «όσο είναι ο Τσίπρας στην εξουσία η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη διότι δεν του έχουμε εμπιστοσύνη».

Η ουσία ότι ο κ.Τσίπρας θεωρείτε παντελώς αναξιόπιστος και οι άνθρωποι που έχουν λεφτά δεν το συζητάνε να τα φέρουν όσο είναι ο Τσίπρας στην εξουσία είναι τελείως βέβαιο. Τσίπρας σημαίνει μιζέρια. Όσο υπάρχει ο Τσίπρας στην εξουσία ο ελληνικός λαός θα πηγαίνει σε μεγαλύτερη μιζέρια”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι η αίσθηση που έχει από τη Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση θα τα περάσει τα μέτρα” ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά “η κυρίως λογική που συνέχει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πως θα γαντζωθούν στην εξουσία. Ξέρουν τώρα, δεν είναι ανόητοι”.