27 Απριλίου 2016

Πόσο αντέχουν τα κρατικά ταμεία τη διαπραγμάτευση

Γιατί, έστω και με δυσκολίες, τα ταμειακά διαθέσιμα θα αντέξουν Μάιο και Ιούνιο. Κρίσιμη μια «ανάσα» δόσης τον Ιούλιο. Ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους και το «σκούπισμα» των κεφαλαίων από φορείς του δημοσίου. Τι χωρίζει Αθήνα με πιστωτές.

Πέρυσι τέτοια εποχή -23 Απριλίου ήταν για την ακρίβεια- ο Δημήτρης Μάρδας είχε κάνει την περιβόητη δήλωση για τα 400 εκατ. ευρώ που έλειπαν από τα ταμεία του δημοσίου και τα οποία λίγες ώρες αργότερα βρέθηκαν με «σκούπισμα» των ταμειακών διαθεσίμων διαφόρων φορέων.

Φέτος, τα ταμειακά διαθέσιμα έφταναν για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων στο τέλος Απρίλη, η εκκίνηση όμως νέου γύρου συγκέντρωσης διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters για το ενδεχόμενο να βρεθούμε τους επόμενους μήνες «με την πλάτη στον τοίχο», ή ακόμα χειρότερα ότι «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να μη χρεοκοπήσει έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές αν χρειαστεί» , δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, η κατάσταση έχει αρχίσει να ζορίζει.

Τα στοιχεία των υποχρεώσεων του δημοσίου για την εξυπηρέτηση του χρέους δείχνουν πράγματι ότι με δυσκολίες ο Μάης και ο Ιούνης βγαίνουν.

Ο Ιούλιος όμως είναι ο μήνας στον οποίο, αν δεν έχει έρθει ανάσα δόσης, «καήκαμε». Για λήξεις ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον 900 εκατ. ευρώ για τόκους. Ο Μάιος είναι σχετικά εύκολος, με υποχρεώσεις 460 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο και 210 εκατ. ευρώ τόκοι), ενώ ο Ιούνιος είναι πιο φορτωμένος, με 706 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 306 εκατ. ευρώ λήξεις ομολόγων).

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, έχει τη δυνατότητα να αντλήσει από διάφορους φορείς ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μπορεί και να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ.

Χονδρικά, ο λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου όμως προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και η δόση της αξιολόγησης επί του παρόντος δεν διακρίνεται στον ορίζοντα.

Το παζλ της εκταμίευσης άλλωστε γίνεται όλο και πιο δύσκολο, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις.

Τώρα, το μείζον είναι το προληπτικό πακέτο των μέτρων ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ, στο οποίο οι διαφορές οι οποίες καταγράφηκαν και χθες είναι τεράστιες.

Η Αθήνα επιμένει σε έναν μηχανισμό αυτόματων περικοπών σε σειρά κωδικών του προϋπολογισμού (θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει και να νομοθετηθούν.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr