Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών, με τις πιέσεις για το πακέτο προληπτικών μέτρων να εντείνονται και τις έως τώρα συζητήσεις να παραμένουν άκαρπες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να είναι κοντά.
Σε αναμονή για το επόμενο ραντεβού
Προς στιγμήν, ραντεβού συγκεκριμένο με τους δανειστές στο Χίλτον δεν έχει οριστεί. Στην παρούσα φάση, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο -ο οποίος θα ξεκινήσει τηλεφωνικές επαφές- το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενεργοποιήσει και το δυναμικό των νομικών συμβούλων.
Η ελληνική πρόταση: Δέσμευση για φόρους και όχι για μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο χρόνος κυλάει και πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Πέμπτη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί έκτακτο Eurogroup. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση με την πρόταση που έχει δώσει στους δανειστές δεν φαίνεται να τους καλύπτει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση προβλέπει ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς, η κυβέρνηση θα προχωράει άμεσα στη λήψη μέτρων.
Αυτά θα είναι είτε φόροι, είτε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, για τις οποίες όμως θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο. Δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμεί να μπορεί ο ΥΠΟΙΚ όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις στα νούμερα να προτείνει ισοδύναμα μέτρα στα έσοδα, άρα φόρους και να μη δεσμεύεται μόνο με περικοπές από το Δημόσιο. Η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν την πρόταση, ώστε να μη χρειαστεί να κατονομάσει και να ψηφίσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προκαλέσουν αντιδράσεις και δυσαρέσκεια στην κοινωνία, αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ψάχνουν νομική φόρμουλα για να στηρίξουν τον μηχανισμό προσαρμογής
Τόσο ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου, όσο και ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονται πια στη διαπραγμάτευση, καταβάλλοντας προσπάθειες να υποστηρίξουν με νομικά επιχειρήματα τις ελληνικές θέσεις. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει στους δανειστές ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, οπότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.
Το Μαξίμου θέλει «κόφτη», όχι μέτρα
Από το κυβερνητικό «στρατόπεδο», τέλος, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι «εμείς δεν μπαίνουμε σε κουβέντα για μέτρα και "κόφτη" μαζί», εξηγώντας ότι η Αθήνα θα επιμείνει μέχρι... κεραίας στη θέση της να μην περιλαμβάνει μέτρα ο μηχανισμός.