28 Απριλίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΠ'ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ; Ανοιχτή πληγή για τις φαρμακευτικές εταιρίες τα «φέσια» του Δημοσίου

[Στη φώτο βλέπετε την κλασική παράνομη πινακίδα με την οποία οι 11.000 εκλογικοί αντιπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα του "κάνω ότι γουστάρω" κλείνουν ΠΑΡΑΝΟΜΑ τις θέσεις πάρκινγκ μπροστά από τα εκλογικά κέντρα ΣΥΡΙΖΑ]

Ανοιχτή πληγή για τις φαρμακευτικές εταιρίες αποτελούν τα χρέη του Δημοσίου προς τον κλάδο, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο κλάδος φαρμάκου, όπως γενικότερα και αυτός της υγείας αντιμετωπίζουν την έλλειψη ρευστότητας, καθώς η αποπληρωμή των χρεών από την πλευρά του Δημοσίου γίνεται με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ανέρχονται σε 815,6 εκατ. ευρώ (127 εκατ. ευρώ Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2016), ενώ των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε 428,1 εκατ. ευρώ (93,9 εκατ. ευρώ Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2016) και των στρατιωτικών νοσοκομείων 20,4 εκατ. ευρώ (3,3 εκατ. ευρώ Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2016). Μόνο το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τα χρέη άγγιξαν τα 224,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ, την ώρα που ο ρυθμός αποπληρωμής δεν υπερβαίνει το 1,2%.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει και ρευστό στην αγορά αφού μεγάλο μέρος από το ποσό που θα εκταμιευτεί από το πακέτο διάσωσης θα κατευθυνθεί στον κλάδο υγείας.