20 Απριλίου 2016

Η Ντόρα «στριμώχνει» Νταβούτογλου για την εφαρμογή της συμφωνίας

Ερώτηση στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για τον αν η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία  με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για την επίλυση του προσφυγικού κατέθεσε την Τετάρτη η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη εκ μέρους του EPP/CD group στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει κατά την τοποθέτηση της η «γαλάζια» βουλευτής: «Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καίριο ρόλο στη κρίση στην Συρία και αποτελεί μία από τις χώρες- κλειδιά στο προσφυγικό θέμα. Από τη μία, η χώρα σας φιλοξενεί Σύριους πρόσφυγες και από την άλλη αποτελεί τον κύριο δρόμο προς τη Δύση. Η δε Ελλάδα βιώνει την τραγωδία των εκατοντάδων προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έχουν περάσει από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω ελληνικού εδάφους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία προσπάθησαν να λύσουν το θέμα υπογράφοντας μία συμφωνία για να σταματήσουν οι εισροές. Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να καθυστερεί την εφαρμογή της».

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι: «Ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απείλησε την Ευρώπη ότι δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας τις συνήθεις ανυπόστατες διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να μην είναι επιτυχής.

Σας ερωτώ λοιπόν:

Θα συνεργαστεί πλήρως η Τουρκία με την Ευρώπη ούτως ώστε να εκπληρωθεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία;
Θα συνεργαστείτε με το ΝΑΤΟ επιτρέποντας την πλήρη ανάπτυξη των συμμαχικών δυνάμεων στο Αιγαίο, όπως έχει σχεδιαστεί.
O κ. Nταβούτογλου απάντησε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας και ότι συνεργάζεται πλήρως με τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ για το προσφυγικό το οποίο αποτελεί διεθνές θέμα και όχι διμερές. Συγκεκριμένα τόνισε «Μάλιστα κανείς από τους εταίρους της Τουρκίας ούτε ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει το θέμα περί ελλιπούς συνεργασίας της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ», κατέληξε στην ερώτηση της προς τον Τούρκο πρωθυπουργό η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.