09 Απριλίου 2016

Αντώνης Πανούτσος: Οι δημοσιογράφοι διεγράφησαν για να φοβηθούν τα μικρότερα κόμματα

«Κόψε το κεφάλι και το σώμα θα ακολουθήσει». Η πρακτική να σκοτώνουν μεταφορικά ή κυριολεκτικά τους ηγέτες μιας κίνησης ώστε να λουφάξουν οι πιο μικροί έχει ακολουθηθεί από κάθε απολυταρχικό καθεστώς. Ο Πρετεντέρης, η Στάη, οι δημοσιογράφοι του Σκάι έχουν στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο που στο βίντεο της φιέστας για τον ένα χρόνο στην εξουσία κάποιοι να εμφανίζονται στην οθόνη του σταδίου ώστε οι οπαδοί να αποδοκιμάσουν. Μόνο που έτσι δεν φιμώνονται οι φωνές. Και για να φιμωθεί η φωνή των δημοσιογράφων που έκαναν κριτική στην κυβέρνηση βρέθηκε το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Το οποίο επέβαλε τις ποινές όχι για να σταματήσει τους δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν να κάνουν κριτική, αλλά για να φοβίσει τα μικρότερα ονόματα να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Τη στιγμή που ο πιο πιτσιρικάς ετοιμάζεται να γράψει κάτι κριτικό για τον Τσίπρα, τον Κατρούγκαλο, τον Καμμένο ή κάποιον από τους άλλους γίγαντες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να σκεφτεί «Από το να τραβιέμαι δεν βρίσκω κάτι άλλο να γράψω;». Αφήνοντας την πολιτική στην «Αυγή», το «Χωνί» και τα άλλα Μέσα από τα οποία στελεχώθηκε η κυβέρνηση.

Μια κοινωνία που η δουλειά σου θα κρίνεται από το κράτος. Και αν δεν του αρέσει θα αλλάζει στους πολίτες δουλειά, όπως έκανε ο Μάο όταν έστελνε τους «μανδαρίνους» να κάνουν την αυτοκριτική τους με τους αγρότες στους ορυζώνες.

Μια κοινωνία που λοβοτομημένοι πολίτες θα γελάνε με τα αστεία του Λαζόπουλου για το χοντροπάγκαλο, αλλά θα βλέπουνε τον Φίλη στιλάκι.

Μην το πάμε ότι το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ είναι αιρετό. Για πειθαρχικό που θα εξετάζει τις αντισυναδελφικές συμπεριφορές εκλέχθηκε και όχι ως όργανο λογοκρισίας. Αιρετά ήταν και τα δ.σ. των συγγραφέων της Σοβιετικής Ένωσης που πρόσεχαν ώστε τα βιβλία να ακολουθούν το σοσιαλιστικό ρεαλισμό. Κάτι που πολύ θα άρεσε στην πλειοψηφία του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, αλλά με το συμπάθιο... Μια φορά το ’67 με τις εφημερίδες να υποβάλλονται πριν το τύπωμα για έγκριση στον Ιωάννη Λαδά και την επιτροπή λογοκρισίας του, είναι αρκετή.

*Ο Αντώνης Πανούτσος ειναι δημοσιογράφος.

http://www.athensvoice.gr