11 Απριλίου 2016

ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ! «Μνημόνιο»-κόλαφος για οφειλέτες Δημοσίου-Τραπεζών-Η αξιολόγηση «απελευθερώνει» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Τον ήπιαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που τον ψήφισαν για να τους χαρίσει χρέη σε εφορίες και τράπεζες!

Σφίγγει ο κλοιός των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και για την απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, σύμφωνα με το το κείμενο του μνημονίου πάνω στο οποίο διαπραγματεύονται οι επικεφαλής των θεσμών και η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει η συμφωνία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο, οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης, τη σύντμηση του χρόνου απόδοσης του ΦΠΑ και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο, μεταξύ άλλων προβλέπει, όπως μεταδίδει το newmoney.gr:

- την επανεξέταση και τον περιορισμό των φορολογικών απαλλαγών για την ναυτιλία

- τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας

- την επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για τις σχήματα συλλογικών επενδύσεων (collective investments vehicles)

- τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για την διενέργεια ευκολότερων και ταχύτερων κατασχέσεων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του δημοσίου

- τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης με αυτονομία στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους της

- μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, αναμένεται κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας με στόχο να εξαλείψει τα υφιστάμενα κενά και να μειώσει το χρόνο είσπραξης από το Δημόσιο. Στόχο έχει επίσης να εκσυγχρονίσει το φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων σε σχέση με συγχωνεύσεις καθώς και διασυνοριακές συναλλαγές και transfer pricing.

Παράλληλα, στοχεύει να συγκροτήσει ένα φορολογικό πλαίσιο με στόχο τον έλεγχο των επενδυτικών σχημάτων και των μετόχων πάντα σε σχέση με την τεχνογνωσία της ΕΕ.

Όσον αφορά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, οι Αρχές θα πρέπει να παράσχουν λεπτομερείς προτάσεις που θα ευθυγραμμίσουν την φορολογητέα ύλη με τις τιμές αγοράς. Η μεγιστοποίηση της εισπραξιμότητας του φόρου θα εξασφαλιστεί  από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις των ιδιοκτησιών που έχουν οι ιδιώτες ώστε να περιοριστούν όσοι φοροδιαφεύγουν.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί άμεσα κατά των οφειλετών που δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους έγκαιρα και να μην τους δώσει νέο χρόνο πίστωσης ή απαλλαγές ή ρυθμίσεις ή να επιμηκύνει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Αυτές οι προσπάθειες, στόχο έχουν να μειώσουν τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη συλλογή των φορολογικών εσόδων και να εξασφαλίσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Σαν πρώτες κινήσεις οι Αρχές θα πρέπει να φτιάξουν νομοθετικό πλαίσιο που θα προχωρήσει σε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη Υπηρεσία Εσόδων με συγκεκριμένες σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών και τις άλλες κυβερνητικές οντότητες και η οποία θα αναφέρεται στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Η πλήρως αυτονομημένη υπηρεσία θα ξεκινήσει την λειτουργία της από 1η Ιανουαρίου του 2017.

Παράλληλα, αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και μειώνεται η χρήση των μετρητών.

Όσον αφορά επίσης τις διαδικασίες εξορθολογισμού εποπτείας του ΦΠΑ θα υπάρξουν τα μέτρα ελέγχου της φοροδιαφυγής μέσω της μεθόδου «καρουζέλ». Πρόκειται για τεχνική μέθοδο που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες οικονομίες για την διασταύρωση της απόδοσης μεταξύ των επιχειρήσεων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, οι Αρχές θα ζητούν από χώρες μέλη της ΕΕ στοιχεία σε σχέση με την περιουσία και τις αγορές και επενδύσεις των Ελλήνων πολιτών καθώς και την διευκόλυνση για την αποτελεσματική διερεύνηση των δεδομένων. Επίσης προτείνουν συγκεκριμένα βήματα ώστε να διασφαλιστεί ότι η συλλογή των φόρων από τα έσοδα που αποκρύπτονται από εταιρείες off shore.

Σε σχέση με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι Αρχές θα θεσπίσουν διαδικασία ενδελεχούς έρευνας πάνω στα οικονομικά στοιχεία για να μπορούν να αποσαφηνίσουν ποιοι από αυτούς μπορούν να πληρώσουν και τι. Επίσης, θα υπάρξει τεχνογνωσία από εταιρεία που θα βοηθήσει το Τμήμα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική πρόσβαση σε στοιχεία για την εισπραξιμότητα από τους μεγαλοοφειλέτες.

Τι προβλέπουν για τα «κόκκινα δάνεια»

Από τα κόκκινα δάνεια εξαιρούνται μόνο αυτά που αφορούν την α' κατοικία για ευάλωτες ομάδες. Η κυβέρνηση θα συστήσει συμβουλευτική επιτροπή που θα επιταχύνει τη λειτουργικότητα του πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις των εταιρειών διαχείρισης.

Η ΤτΕ σε συνεργασία με τον SSM θα εποπτεύει την υλοποίηση των πολιτικών για την μείωση των «κόκκινων δανείων».

Οι τράπεζες θα δίνουν αναφορά για τις επιδόσεις τους ανά τρίμηνο. Από το Οκτώβριο του 2016 η ΤτΕ θα δημοσιοποιεί σε τριμηνιαία βάση τη συνολική αναφορά των επιδόσεων αυτών.

Η αξιολόγηση «απελευθερώνει» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
Όλο το κείμενο επί του οποίου διεξάγεται η τελική διαπραγμάτευση - Η βασική διαφορά είναι στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% το ΔΝΤ και 3,5% η ΕΕ) - Δεν εισηγούνται αυξήσεις σε ρεύμα και καπνό οι δανειστές - Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια» και τη φοροδιαφυγήΧωρίς αναφορά σε αυξήσεις στον ΦΠΑ ρεύματος και φόρους κατανάλωσης «κατεβαίνουν» οι δύο πλευρές των δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr. Προφανώς, οι όποιες προτάσεις επ' αυτών των ζητημάτων είναι από την πλευρά των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των Θεσμών -που αποτελούν βάση για το τελικό κείμενο της συμφωνίας- περιλαμβάνονται, ως προαπαιτούμενα, μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, φορολογική διοίκηση και στα «κόκκινα δάνεια», ενώ η βασική διαφορά είναι στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% το ΔΝΤ και 3,5% η ΕΕ).

Όπως προκύπτει από το MOU (Μνημόνιο Συναντίληψης), αν και οι δανειστές κάνουν λόγο για επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω ενός συνδυασμού δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος και των συνταξιοδοτικών, «που υποστηρίζεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της δημόσιας οικονομικής διαχείρισης, καθώς και κινήσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, διασφαλίζοντας παράλληλα την επαρκή προστασία των ευάλωτων ομάδων», δεν ζητούν αύξηση ΦΠΑ στο ρεύμα ούτε στα καπνικά προϊόντα.

Ωστόσο, από το «Μνημόνιο» προκύπτει σαφώς ότι σφίγγει ο κλοιός των κατασχέσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά και για την απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Παράλληλα, από τα κόκκινα δάνεια εξαιρούνται μόνο αυτά που αφορούν την α' κατοικία για ευάλωτες ομάδες.

Υποστηρίζουν ότι για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των δημοσιονομικών πολιτικών της Ελλάδας και να στηριχθεί η επίτευξη των στόχων, ένα φιλόδοξο πακέτο παραμετρικών μέτρων εγκρίθηκε, σε συνδυασμό με μη παραμετρικά μέτρα. Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι Αρχές θα δημιουργήσουν μια αυτόνομη διοίκηση των εσόδων για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης.

Έμφαση δίνουν στην ανάκαμψη, καθώς ζητούν, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, να έχει υιοθετηθεί συγκεκριμένη στρατηγική. Όπως αναφέρεται στο draft κείμενο που «δουλεύουν» στο Χίλτον οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο, «η στρατηγική ανάκαμψης λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη τόσο εντός και μεταξύ των γενεών».

Προσθέτουν ότι στα δημοσιονομικά έχουν επιβληθεί σκληρές επιλογές, και επομένως είναι σημαντικό το βάρος της προσαρμογής να κατευθυνθεί σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα να πληρώσουν.

Προτεραιότητα έχει δοθεί σε δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της απάτης και των «στρατηγικών» παραβατών, ώστε να μην πέφτει το βάρος στους έντιμους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πληρώνουν τους φόρους και τα δάνειά τους στην ώρα τους.

Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν σε μέτρα για την εξάλειψη απαλλαγών και στο τέλος πρόωρης συνταξιοδότησης, την αύξηση των κινήτρων για εργασία και στο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με πήγες, όλα τα κρίσιμα ζητήματα είναι υπό συζήτηση και επιδίωξη είναι να κλείσουν όλα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, η τελική απόφαση σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξαρτάται από την απόφαση στα φορολογικά, δημοσιονομικά μέτρα και την τελική λύση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν συνδέονται μεταξύ τους σε οικονομικούς όρους, η τελική απόφαση θα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικά, η προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις εξαρτάται από τη συζήτηση σχετικά με τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες (μεταξύ των οποίων είναι τα τσιγάρα, τηλεφωνία, ύδρευση, κλπ).

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην προστασία των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία για τρία χρόνια.

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ