27 Απριλίου 2016

ΚΛΑΜΑ! Μετά τις φάπες το Μαξίμου λέει ότι βολεύεται και με Eurogroup! Γιούνκερ στον Τσίπρα: «Περίμενε ως αύριο»

Το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και το «όχι» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού

«Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων».

Γιούνκερ στον Τσίπρα: «Περίμενε ως αύριο» -Λύση και χωρίς Σύνοδο «βλέπει» τώρα το Μαξίμου

Δεύτερες σκέψεις επικρατούν πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου για το αίτημα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να υποβάλει το αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του συνέστησε «να περιμένει ως αύριο». Κάτι που ερμηνεύεται από το Μαξίμου ως πρόθεση να εξευρεθεί πολιτική λύση. «Ο Τσίπρας θα στείλει την επιστολή στον Τουσκ το μεσημέρι, εκτός αν αλλάξει κάτι...» έλεγε κυβερνητική πηγή.

Θα ζητηθεί παρέμβαση ΗΠΑ προς ΔΝΤ

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με άλλους ηγέτες, ενώ προσπάθεια θα γίνει να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να αρθεί το αδιέξοδο.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν ότι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι μόνο, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Πηγές από το Μαξίμου σημείωναν, πάντως, ότι «εκκρεμεί η συνομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», η οποία έχει μετατεθεί για αργότερα, και πως ο Αλ. Τσίπρας θα συνομιλήσει και με άλλους ηγέτες των «28» και κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. Υπό το βάρος και των πληροφοριών ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση και χωρίς Συμβούλιο Κορυφής».

Εισηγήσεις για «πλήρη ρήξη»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει από το πρωί διαρκείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να εξετάσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. «Εχουμε διαμηνύσει σε όλους ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε επιπλέον, ας αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι την ευθύνη για τη στάση του ΔΝΤ» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες. Ορισμένοι μάλιστα εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να έρθει σε «πλήρη ρήξη» εφόσον δεν υιοθετηθούν οι ελληνικές θέσεις -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.