13 Μαΐου 2016

11 δισ. η δόση στην Ελλάδα - Τα 4 δισ. για την εξόφληση των ιδιωτών... και θα γραφτούν στο χρέος

Η δόση που θα πάρουμε θα προστεθεί στο χρέος από το οποίο θα αφαιρεθούν τα 7δις με τα οποία θα αποπληρωθούν παλαιά ομόλογα το καλοκαίρι και τα 4δις θα πάνε προς εξόφληση των ιδιωτών... το πιάσατε; Έφαγαν τα 4 δις αυξάνοντας τα φέσια σε ιδιώτες για να διορίζουν κοπρόσκυλα στην ΕΡΤ και Καρανίκες και τώρα θα τα φορτώσουν στο χρέος! Γκέκε; Παρουσιάζουν πλεόνασμα (μη πληρώνοντας τους ιδιώτες) αυξάνοντας ταυτόχρονα το χρέος... Έχουμε μπλέξει με σατανικούς παίχτες και δεν βλέπω τρόπο να τους ξεφορτωθούμε...

- Επιπλέον 4 δισ. ευρώ υπόσχονται στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αν κλείσει η αξιολόγηση
- Θα δοθούν για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα
- Συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων - Δεν έχει κλειδώσει ο κόφτης δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος

- Προανήγγειλε 18 προαπαιτούμενα μαζί με τον "κόφτη" - Ανάμεσά τους οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
- Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων
- Στον αέρα ακόμη η ελάφρυνση του χρέους λόγω... Γερμανίας και ΔΝΤ
- Το Ταμείο θεωρεί λίγα τα μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι και ζητά περισσότερα
- Η ευρωζώνη προτείνει πέντε χρόνια περίοδο χάριτος, πάγωμα των επιτοκίων και εξαγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ
Μια ανάσα από τη συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων βρίσκονται Αθήνα και δανειστές σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο. "Πήρε καιρό αλλά έχουμε συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων" τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως εκτός από το θέμα του χρέους, ανοιχτό είναι ακόμη και το ζήτημα με τον "κόφτη", τον αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όταν τελικά κλείσει η αξιολόγηση, η δόση στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, αφού θα δοθεί και ένα επιπλέον ποσό ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει το ελληνικό δημόσιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως για να δοθεί η δόση αυτή στην Ελλάδα απαιτούνται 18 προαπαιτούμενα, μαζί με τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Ο λεγόμενος και "κόφτης" ακόμη δεν έχει "κλειδώσει". Ωστόσο, τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να ακολουθήσει η απόφαση για τη δόση των 11 δισ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ακριβές ποσό της δόσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί καθώς συνδέεται με το πότε θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση. Αν αυτή αποφασιστεί να κλείσει τον Οκτώβριο, τότε εκτός από τα 6,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων, θα απαιτηθεί και ένα επιπλέον ποσό για να πληρώσει η Αθήνα τις οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες, οι οποίες φτάνουν σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ.

Το θέμα του αυτόματου μηχανισμού παραμένει ανοιχτό γιατί δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ 21 ή 22 Μαΐου σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο "σκούπα"). Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί περιμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Τα 18 προαπαιτούμενα για τη συμφωνία

Ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης ή αλλιώς... κόφτης που είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία, περιλαμβάνει και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και από αυτές τις περικοπές δεν θα απουσιάζουν ούτε τα ειδικά μισθολόγια. Όπως μάλιστα είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με το capital.gr, οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων.

Ο ίδιος, στα προαπαιτούμενα περιέλαβε και παρεμβάσεις στα φαρμακεία, στο χωροταξικό και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Όλα αυτά θα πλαισιώνουν τα βασικά προαπαιτούμενα των έμμεσων φόρων των "κόκκινων δανείων" του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και βέβαια του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών. Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν, δηλαδή να ψηφιστούν, πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου!

"Αγκάθι" το χρέος, θέλει... κι άλλο αίμα το ΔΝΤ

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι οικονομικές προβλέψεις τους είναι «συνετές» και βάσει αυτών τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το ΔΝΤ επιμένει πως τα... νούμερα δεν βγαίνουν! Και κάπως έτσι, Ευρωπαίοι και Ταμείο "μαλώνουν" στον... "αχυρώνα" του χρέους!

Η ελάφρυνση χρέους είναι το μεγάλο "αγκάθι" όπως φάνηκε και από το μαραθώνιο EuroWorking Group της Πέμπτης (12.05.2016). «Έχουμε διαφορές, αλλά σημειώνεται πρόοδος στο θέμα του χρέους», τόνισε πηγή της ευρωζώνης και ενώ το EWG συνεδριάζει ξανά σήμερα Παρασκευή (13.05.2016) όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, ούτε μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 χρόνια της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά της συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές για το θέμα του χρέους μοιάζουν... χαώδεις, γιατί το Ταμείο θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαΐου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.