27 Μαΐου 2016

Τάζουν "Ταμείο Αλληλεγγύης" και "Κοινωνικό Εισόδημα" με άδεια ταμεία

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ακόμα δεν προχώρησε στην εφαρμογή ούτε μίας περικοπής δαπανών για ΕΚΑΣ και συντάξεις όπως προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό και η κυβέρνηση "μοιράζει" νέες παροχές με κεφάλαια που κάθε άλλο παρά διαθέτει ή μπορεί βάσιμα να προβλέψει ότι θα αποκτήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο Κατρούγκαλου προβλέπονται μέτρα περικοπών δαπανών και αύξησης εσόδων σχεδόν 2 δισ. ευρώ για το 2016-2017, από τα οποία δεν έχει ακόμα εξοικονομηθεί ούτε σεντς.  Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να τάζει επιπλέον δαπάνες για προνοιακές παροχές ύψους… 1,6 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο.

Δύο νέα σχήμα προνοιακών παροχών

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισημαίνουν στο Capital.gr πως:
· το κόστος για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος (σ.σ. "Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα" σύμφωνα με τη διεθνή και μνημονιακή ορολογία) από τις αρχές του 2017 θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφτεί αποκλειστικά από νέα φορολογικά και ευρύτερα κρατικά έσοδα και όχι από περικοπές άλλων προνοιακών ή ασφαλιστικών επιδομάτων.
· Άλλα 700  εκατ. ευρώ θα χρειαστούν σε ετήσια βάση για τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Κυριακή. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος το οποίο θα παρουσιάσει ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος αλλά και από άλλα κρατικά έσοδα (πχ πάταξη της διαφθοράς)
Η αμεσότητα με την οποία η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για παροχή νέων επιδοτήσεων προς αδύναμα οικονομικά στρώματα, οφείλεται στην κοινωνική πίεση που έχει αρχίσει να ασκείται πάνω της λόγω του διπλού ασφαλιστικού και φορολογικού πακέτου το οποίο ψήφισε στις 8 και 22 Μαΐου, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr .
 
Θρίλερ με το ΕΚΑΣ

Θρυαλλίδα αυτής της πίεσης σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό "μέτωπο" δεν ήταν άλλη από την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει αναδρομικά το ΕΚΑΣ που έλαβαν περίπου 80.000 δικαιούχοι του το α΄ εξάμηνο του 2016 σε 12 δόσεις.
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία την περασμένη Κυριακή, με την οποία αύξανε  στις 30 τις σχετικές δόσεις σε περίπτωση που το ποσό που έπρεπε να επιστραφεί σε μηνιαία βάση ξεπερνούσε τα 30 ευρώ.
Λίγο πριν την τελική ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως δεν θα ζητηθούν καθόλου αναδρομικά από τους μέχρι πρότινος δικαιούχους του ΕΚΑΣ, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποτυπωθεί σε μία νέα τροπολογία, αφήνοντας το συγκεκριμένο ζήτημα να ρυθμιστεί στην αναμενόμενη σχετική υπουργική εγκύκλιο.

Ανοίγει "τρύπα" έως  300 εκατ.  ευρώ η γραμμή Τσίπρα

Ωστόσο, η μη επιστροφή του ΕΚΑΣ του α΄ εξαμηνου από τους μέχρι πρότινος δικαιούχους του δημιουργεί μία "τρύπα" έως 84 εκατ. ευρώ στο σχετικό στόχο εξοικονόμησης, ο οποίος για φέτος ανέρχεται στα 168 ευρώ και θα προέκυπτε αφενός από την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ΕΚΑΣ (α΄ εξαμήνου 2016) και αφετέρου από τη μη καταβολή του εφεξής (β΄ εξάμηνο 2016).
Αν η γραμμή Τσίπρα για το ΕΚΑΣ ακολουθηθεί και την επόμενη τετραετία, δηλαδή αν δεν ζητηθεί από την κυβέρνηση η επιστροφή του ΕΚΑΣ του α΄ τετραμήνου (σ.σ. μόνο για φέτος τέθηκε θέμα επιστροφής του ΕΚΑΣ α΄ εξαμήνου λόγω καθυστέρησης θέσπισης του νέου ασφαλιστικού) καθενός από τα επόμενα έτη (2017,2018,2019,2020) τότε αναμένεται να δημιουργηθεί μία "τρύπα" έως 300 εκατ. ευρώ, μιας και ο συνολικό στόχος από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ την περίοδο 2016 -2020 ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.
Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει συγκεκριμένα πως "ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος για κάθε έτος διενεργείται το αργότερο μέχρι το τέλος του Απριλίου του αντίστοιχου έτους και σε καμία περίπτωση δεν χορηγούνται ποσά Ε.Κ.Α.Σ. σε μη δικαιούχους, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, από την
1η Μαΐου του ίδιου έτους"
Έτσι αν δεν επιστρέφονταν εφεξής τα ΕΚΑΣ του εκάστοτε α΄ τετραμήνου, τότε θα δημιουργούταν απόκλιση έως 33%.
Ο μόνος τρόπος, όπως αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr για να μην υπάρξει ή να περιοριστεί στο ελάχιστο αυτή η απόκλιση είναι ο πιο έγκαιρος δυνατός έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, δηλαδή να γίνει το Γενάρη – Φλεβάρη κάθε έτους και όχι τον Απρίλιο –Μάιο.

Που εντοπίζονται οι διαφωνίες με τους θεσμούς

Κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας ανέφερε στο Capital.gr πως αν και οι δανειστές "συμφωνούν" με το χρονοδιάγραμμα μείωσης της κρατικής δαπάνης για το ΕΚΑΣ που προβλέπει η έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει το νόμο Κατρούγκαλου βάζουν δύο ζητήματα στο τραπέζι:
· Να  καταγραφεί ο ρυθμός σταδιακής κατάργησης του, χωρίς αλλαγές.
· Να υπάρξει ρητή  σχετική  αποτύπωση σε κανονιστικό κείμενο

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση του ΓΛΚ προβλέπει τους εξής "ρυθμούς" μείωσης της δαπάνης για το ΕΚΑΣ
Το 2016 θα μειωθεί το 18% της δαπάνης του ΕΚΑΣ (168 εκατ. ευρώ)
- Το 2017 θα μειωθεί το 44% της ίδιας δαπάνης (401 εκατ. ευρώ)
- Το 2018 θα μειωθεί το 26% της δαπάνης (234 εκατ. ευρώ)
- Το 2019 θα μειωθεί το 6% (50 εκατ. ευρώ)
- Το 2020 θα μειωθεί το 6% (47 εκατ. ευρώ)

capital.gr