26 Μαΐου 2016

ΒΡΕΧΕΙ ΠΟ@ΤΣΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΔΙΑ! Μπήκαν οι πρώτοι "κόφτες" στο φάρμακο

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον το γερό "ψαλίδισμα”- που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς από τον περασμένο Νοέμβριο- στην τιμή των γενοσήμων φαρμάκων και των σκευασμάτων που δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα (off patent). Ήδη οι νέες προτεινόμενες τιμές για 9,5 χιλ. περίπου φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ και έχουν κοινοποιηθεί στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, βάζοντας και επισήμως τέλος στην προστασία της αξίας των φθηνών σκευασμάτων και αυξάνοντας τις απώλειες για τον κλάδο του φαρμάκου.
Μέχρι και 15% της αξίας τους χάνουν ειδικότερα τα γενόσημα φάρμακα, στη λογική της αύξησης της κατανάλωσης τους, αλλά κυρίως για να συγκρατηθεί προϋπολογισμός του φαρμάκου και να περιοριστούν οι μόνιμες υπερβάσεις. Οι μειώσεις στις τιμές θα ήταν μεγαλύτερες, ωστόσο, υπό το φόβο μαζικής απόσυρσης σκευασμάτων (αφού η πτώση της αξίας τους θα καταργούσε ασύμφορη την παραγωγή και εμπορία τους από πολλές επιχειρήσεις του κλάδου) και της υποκατάστασής τους με νεότερα και ακριβότερα φάρμακα που θα οδηγούσαν στον εκτροχιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης, το υπουργείο Υγείας στα τέλη Απριλίου, με υπουργική απόφαση, όρισε στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων, ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλεπόταν ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου.

Την ίδια ώρα, στα off patent η τιμή τους διαμορφώνεται στο 50% ή στο μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποια δηλαδή από τις δύο είναι χαμηλότερη και δεν θα μπορούν να έχουν τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη της Ε.Ε. Τα γενόσημα χωρίς άλλο γενόσημο στην ελληνική αγορά θα ανατιμολογούνται με βάση το 65% του μέσου όρου τριών χωρών του προϊόντος αναφοράς στην Ε.Ε.

Αυτό όμως που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός πως η ανακοστολόγηση γίνεται "στα τυφλά”, καθώς δεν είναι γνωστό το ποσό του αναμένεται να εξοικονομηθεί μετά τις μειώσεις.

Το βέβαιο είναι, όπως άλλωστε τονίζουν παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, πως αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές, καθώς έπονται μέχρι το 2017 επιπλέον τρεις γύροι μειώσεων στην τιμή των γενόσημων φαρμάκων, που αποτελούν σε μεγάλο ποσοστό την εγχώρια παραγωγή, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των ανώτατων ορίων με τα οποία προστατεύεται η αξία των σκευασμάτων. Πιο συγκεκριμένα στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στην τιμολόγηση τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Η διαβούλευση του ΕΟΦ για τις τιμές που θα έχουν από εδώ και στο εξής τα φάρμακα κράτησε περίπου ένα μήνα με τις επιχειρήσεις. Ο κατάλογος έχει περάσει και στα "χέρια” του υπουργείου Υγείας και της αρμόδιας επιτροπής τιμών, η οποία συνεδρίασε χθες το πρωί, ώστε οι τιμές να οριστικοποιηθούν και να περάσουν στην αγορά. Στόχος είναι το να εκδοθεί δελτίο τιμών Φαρμάκων ακόμη και μέχρι τέλος του μήνα.

vicky.kourlibini@capital.gr