21 Μαΐου 2016

Η φράση Γερμανού απεσταλμένου που εξόργισε τους Τούρκους

Μία φράση του Γερμανού ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, Χανσγέργκ Χάμπερ, που περιέγραφε την κατάσταση σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό έμελλε να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας απαιτώντας εξηγήσεις.

Ο Γερμανός απεσταλμένος χρησιμοποίησε ως απάντηση μια γερμανική γνωστή φράση όταν ρωτήθηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας: «Έχουμε μια έκφραση: Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός. Στην περίπτωση της απελευθέρωσης θεωρήσεων εισόδου έχει συμβεί το αντίθετο. Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι»

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση: «Πρέπει να εξηγήσει στο τουρκικό έθνος τι εννοούσε όταν είπε: «σαν Γερμανός και σαν Τούρκος»», είπε ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός, Βόλκαν Μποζκίρ και πρόσθεσε στο λογαριασμό του στο twitter, ότι «κανένας διπλωμάτης και απεσταλμένος δεν πρέπει να αναφέρεται έτσι για τον πρόεδρο μιας χώρας όταν τοποθετείται σε τέτοια θέση».

Η Άγκυρα δεν έμεινε όμως μόνο στην κριτική αλλά εγκάλεσε τον απεσταλμένο και τον ενημέρωσε ότι το σχόλιο του καταδικάζεται από την τουρκική κυβέρνηση και έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια στη χώρα.