07 Ιουνίου 2016

Σε 18 μήνες η κυβέρνηση αύξησε κατά 78% τις οφειλές της στους φορολογούμενους

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μία αδιέξοδη πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση στηρίζοντας πρακτικές οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα βαθύνουν την ύφεση τόσο το τρέχον έτος όσο και το επόμενο και δυστυχώς θα αναγκάσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι το δημόσιο μέχρι τα τέλη Απριλίου χρωστούσε σε προμηθευτές και φορολογούμενους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) το ποσό των 6,68 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό (που σίγουρα σήμερα είναι πλέον  μεγαλύτερο) είναι αυξημένο κατά 38,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αν το ποσό αυτό μπορούσε σήμερα να «πέσει» στην αγορά όλα θα άλλαζαν.

Συγκεκριμένα:

- Θα αποπληρώνονταν οι εισαγωγές προϊόντων.

- Θα αποπληρώνονταν μισθοί, εγχώριοι προμηθευτές.

- Θα αυξανόταν η κατανάλωση.

- Θα πληρώνονταν οι φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα το ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων να ήταν μικρότερο.

- Θα αυξάνονταν τα διαθέσιμα των ταμείων δεδομένου ότι οι εργοδότες ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πλήρωναν τις εισφορές, ή μέρος αυτών.

- Δεν θα χρειαζόντουσαν μέτρα ύψους 5,6 δις ευρώ έως το 2019, αλλά λιγότερα.

Αντίθετα όλα τα παραπάνω δεν θα συμβούν. Καθώς τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά από την δόση των 7,5 δις. ευρώ  είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν για να τονωθεί, αλλά μόνο για να μειωθεί η αβεβαιότητα.

Σε διάστημα 18 μηνών η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τις οφειλές προς τους προμηθευτές και τους φορολογούμενους κατά 78% (τον Δεκέμβριο του 2014 το ελληνικό δημόσιο χρωστούσε το ποσό των 3,755 δις. ευρώ). Από τον Δεκέμβριο του 2011 όπου οι οφειλές έφθασαν στον αστρονομικό ποσό των 8,65 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 μειώθηκαν στα 3,75 δις. ευρώ, δίνοντας ανάσα στην αγορά.

Από την περίοδο εκείνη και μετά η τάση αντιστράφηκε, με τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Υπό αυτές τις εξελίξεις και με τα χειρότερα δυστυχώς να είναι μπροστά, το ελληνικό δημόσιο είναι σχεδόν αδύνατον να καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει. Πολύ σύντομα ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Διαφορετικά θα εφαρμοστεί αυτόματα ο «κόφτης».

Και αυτό θα συμβεί διότι:

- Θα αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

- Θα μειωθούν τα έσοδα των ταμείων.

- Χιλιάδες επιτηδευματίες και μπλοκάκια θα κλείσουν τα βιβλία τους αναζητώντας άλλους τρόπους να λαμβάνουν την αμοιβή τους.

- Θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή.

- Θα μειωθεί η κατανάλωση.

- Θα αυξηθεί η ανεργία.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μελέτες που έχουν εκπονηθεί δείχνουν ότι τα επόμενα δύο έτη η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να περπατά στο γνωστό μονοπάτι της ύφεσης.

Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να την περιορίσει σημαντικά είναι η ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

http://www.liberal.gr/arthro/55672/oikonomia/2016/se-18-mines-i-kubernisi-auxise-kata-78-tis-ofeiles-tis-stous-forologoumenous.html