09 Ιουνίου 2016

Περιφερόμενοι επαίτες για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Με την ελπίδα ότι το σημερινό Euroworking Group που πραγματοποιείται δια ζώσης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας θα είναι το τελευταίο της αλυσίδας ταλαιπωρίας και θα «ξεκλειδώσει» επιτέλους τα 7,5 δισ. ευρώ της υποδόσης, η κυβέρνηση έσπευσε ήδη από χθες να προεξοφλήσει (ξανά) ότι τελειώνει το σκοτσέζικο ντους των τελευταίων εβδομάδων.

Το non paper του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο «στο σημερινό EWG θα επιβεβαιωθεί και τυπικά ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων», εκδόθηκε για να διασκεδαστούν στο εσωτερικό οι εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής να μην εγκρίνει τελικά χθες την εκταμίευση της δόσης όπως αρχικά αναμένονταν, καθώς οι βουλευτές διαπίστωσαν ότι «υπάρχουν ακόμη προαπαιτούμενα που δεν έχουν εκπληρωθεί».

Οι Γερμανοί ψήνουν όσο περισσότερο μπορούν το ψάρι στα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης η οποία από την επιχειρηματολογία του «θα παρακαλούν να μας δανείσουν» βρίσκεται σήμερα να εκλιπαρεί για τη δόση ώστε να θωρακίσει την οικονομία στις δύσκολες μέρες που έρχονται ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος και ενώ την ίδια στιγμή παρά τα εκατοντάδες μέτρα τα οποία ψήφισε με τα δύο πολυνομοσχέδια (ασφαλιστικό-φορολογικό), αντιμετωπίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων από τους δανειστές.

Χθες, πάντως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου θα αποφασιστεί επίσημα η καταβολή των 10,3 δισ. ευρώ «σε πολλαπλές δόσεις». Η πρώτη και μεγαλύτερη υποδόση των 7,5 δις. ευρώ αναμένεται πως θα εκταμιευτεί πριν το τέλος του μήνα και πιθανότατα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα της 21ης Ιουνίου.

Με δεδομένο ότι η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών ήταν θετική στο προχθεσινό EWG, η σημερινή συνάντηση στο Ελσίνκι θα ανάψει το πράσινο φως προς το προσεχές Eurogroup να δώσει εντολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την εκταμίευση. Στο μεσοδιάστημα η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα πέντε εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας (πιθανόν η έγκριση θα γίνει γραπτώς), της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας όπως προβλέπεται από το Σύνταγμά τους.

Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να να συζητηθεί και το θέμα του χρέους αλλά και να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός εποπτείας και αποδέσμευσης των χρημάτων που θα κατευθυνθούν ειδικά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες προμηθευτές από τον Σεπτέμβριο και μετά (2,8 δις. ευρώ).

Η Αθήνα καίγεται περισσότερο από όλους για την εκταμίευση των χρημάτων αφενός γιατί πρέπει να επιστρέψει εγκαίρως 5,7 δις. ευρώ σε δάνεια και τόκους που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι (στις 20 Ιουλίου λήγει το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 2,7 δις. ευρώ), και αφετέρου διότι θέλει να κλείσει της χρηματοδοτικές εκκρεμότητες έπειτα από 10 μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων, και να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια «κανονικότητα» που θα επιτρέψει έστω προσωρινά στην οικονομία να ανασάνει και το κλίμα να βελτιωθεί.

Η έγκριση εκταμίευσης της δόσης είναι προϋπόθεση και για να δώσει η ΕΚΤ το σήμα ότι εμπιστεύεται τα ελληνικά ομόλογα εγκρίνοντας την εκ νέου αποδοχή τους ως ενέχυρα δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα μετά από σχεδόν ένα χρόνο αποκλεισμού.

Βασίλης Γεώργας
http://www.liberal.gr/arthro/56308/oikonomia/2016/periferomenoi-epaites-gia-ti-dosi-ton-75-dis-euro.html