Στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) μπήκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, μετά τις καταγγελίες για τις τραγικές ελλείψεις χειρουργικών υλικών, που έχουν ως αποτέλεσμα να αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς αναλώσιμα, κάνοντας ψευτοδωρεές, προκειμένου να πάρουν σειρά και να χειρουργηθούν.
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο και ήδη έχει παρέμβει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι καταγελίες έχουν κιόλας επιβεβαιωθεί αφού πάνω από 90 ασθενείς από τα τέλη του 2015 αγόρασαν και διέθεσαν υπό τη μορφή δωρεάς στο νοσοκομείο αναλώσιμα υλικά τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν είτε οι ίδιοι οι «δωρητές», είτε συγγενικά τους πρόσωπα.
«Οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους με διάφορους τρόπους, άγνωστους σε μας, κάνουν δωρεά χειρουργικών υλικών μέσα στο νοσοκομείο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για άμεση επέμβαση στους ίδιους. Τα χρήματα είναι ενδεικτικά και κατά μέσο όρο γύρω στα 500 ευρώ, υπάρχουν όμως και υλικά όπως είναι απινιδωτές που το κόστος τους φτάνει στα 3.000. Δεν γνωρίζουμε αν παρέκαμπταν τη σειρά άλλων ασθενών. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να πάψουν οι διευθυντές των κλινικών να ετοιμάζουν τις λίστες των χειρουργείων και η λίστα των χειρουργείων να γίνεται από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να πάψουν πλέον ασθενείς να μπαίνουν από την πίσω πόρτα» επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος τους Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός.
Το νοσοκομείο επισκέφτηκε το πρωί ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για τις καταγγελίες, δήλωσε ότι κατά τις τρεις συναντήσεις που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων ουδέποτε ενημερώθηκε γι αυτό το θέμα.
«Απ΄ ότι φαίνεται, το θέμα δεν "έσκασε" χτες στο νοσοκομείο. Ξέσπασε όμως χτες σαν είδηση, από την καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων. Στο ΔΣ που πήρε τις αποφάσεις αυτές υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων που συμμετέχει και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Μένει να το δούμε και αυτό, να τα δούμε όλα. Δεν συνιστά ούτε κατηγορία, ούτε τίποτα, αλλά επειδή ενημερώνουμε τον κόσμο, ό,τι πληροφόρηση έχουμε οφείλουμε να την καταθέσουμε να την έχουν υπόψη τους οι πολίτες, πως αυτό το θέμα δεν προέκυψε χτες» υποστήριξε ο κ. Πλωμαρίτης ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» στη λειτουργία του νοσοκομείου, η οποία, όμως, απέκτησε και θεσμικό χαρακτήρα από τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτές τις δωρέες κάποιων πολιτών για συγκεκριμένα άτομα.
Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο κ. Πλωμαρίτης είπε μεταξύ άλλων, για τις ψευτοδωρεές, ότι «το ποσό ανά ασθενή ήταν έως και 500 ευρώ. Αφορά χειρουργικές κλινικές και ενδεχομένως και το τμήμα της καρδιάς για δύο παλιότερες υποθέσεις» ενώ χρονικά εκτείνεται «τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες σε βάθος χρόνου αλλά ίσως ο χρόνος που γινόταν να ήταν μεγαλύτερος». Όπως λέει ακόμη ο κ. Πλωμαρίτης «δεν γνωρίζω αν ήταν κύκλωμα. Θα πρέπει να βρούμε την διαδρομή από την δωρεά μέχρι σε αυτόν που χρησιμοποιούνταν τα υλικά που γίνονταν η δωρεά και ποιοι γιατροί το υλοποίησαν.
Δεν είναι αθώα η περίπτωση. Αν τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν σε έναν οποιοδήποτε ασθενή αλλάζει το πράγμα αλλά αν το χρησιμοποίησε αυτός που κάνει την δωρεά πρέπει να δούμε και τους γιατρούς που έκαναν τις παραγγελίες. Η παρανομία συνίσταται σε αυτό ακριβώς. Πρέπει να βρούμε σε ποιόν κατέληξε η δωρεά». Σε ότι αφορά την στάση του σωματείου διευκρινίζει πως «το εργασιακό σωματείο δεν μου είχε πει τίποτα, παρά μόνο για τις ελλείψεις και τα άλλα προβλήματα. Δεν πειράζει που μας παρέκαμψαν κάνοντας, λάθος κατά την γνώμη μου, να επισημανθούν κατευθείαν στο υπουργείο».