07 Ιουνίου 2016

'Ποντιακό κίνημα' στη βουλή ζητά την αποπομπή Φίλη

Η απόφαση του Γερμανικού κοινοβουλίου στις 2 Ιουνίου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων έδωσε την αφορμή σε τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να ζητήσει την αποπομπή Φίλη από την κυβέρνηση. Το θέμα ανακινήθηκε από ποντιακής καταγωγής βουλευτές της ΝΔ συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Άδωνι Γεωργιάδη και κατόπιν πρωτοβουλίας του Σάββα Αναστασιάδη.
Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, οι 13 υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν ότι «οι βουλευτές του Γερμανικού Ομοσπονδιακού κοινοβουλίου… αναγνώρισαν τη σφαγή των Αρμενίων και των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής το 1915, από τις Οθωμανικές δυνάμεις, ως Γενοκτονία» και σημειώνουν ότι μετά από αυτή την εξέλιξη «αποτελεί ευθεία πρόκληση και ντροπή η παραμονή στις τάξεις της Ελληνικής κυβέρνησης αρνητών της Γενοκτονίας των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής». Οι γαλάζιοι βουλευτές καταλήγοντας ζητούν την αποπομπή του κ. Φίλη από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τον «αρνητή εθνομηδενιστή».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης έχει χαρακτηρίσει "αιματηρή εθνοκάθαρση" τη σφαγή των Ποντίων και έχει εκφράσει τη διαφωνία του για την επισημονική ορθότητα του όρου γενοκτονία για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

Την επιστολή υπογράφουν οι Σάββας Αναστασιάδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Αντωνιάδης, Φωτεινή Αραμπατζή, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σοφία Βούλτεψη, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Κασαπίδης, Θόδωρος Καράογλου, Σίμος Κεδίκογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Βασίλης Οικονόμου και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Πάντως τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες από πλευράς στελεχών της ΝΔ έχουν και μια άλλη παράμετρο που αφορά στην προσπάθεια φθοράς και πολιτικής πίεσης όχι τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο κυρίως προς τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ που κατά κύριο λόγο το εκλογικό τους ακροατήριο προέρχεται από τη ΝΔ και είναι ως επί το πλείστον δεξιοί ψηφοφόροι.

Μάλιστα για τους ΑΝΕΛ το θέμα Φίλη αλλά και του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα (σαρδάμ για την ονομασία των Σκοπίων) θεωρητικά παραμένει ανοιχτό, όπως ανέφερε χτες ερωτηθείσα σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
http://news247.gr/eidiseis/politiki/pontiako-kinhma-sth-voylh-zhta-thn-apopomph-filh.4102598.html