07 Ιουνίου 2016

Γιατί επιμένουν οι δανειστές για τον ΟΤΕ - Η άγνωστη επιστολή Τσακαλώτου

«Μην τάξεις του Άγιου κερί και του παιδιού κουλούρι», λέει η σοφή ελληνική παροιμία που ταιριάζει γάντι στην τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία όλο τελειώνει κι όλο κάτι προκύπτει, παρά τις προσπάθειες της Αθήνας να υποβαθμίσει αυτές τις “ουρές”.

Αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τις παγίδες που μπορεί να κρύβει π.χ. ο φάκελος του Ελληνικού, προκαλεί αίσθηση η επιμονή των Ευρωπαίων στο θέμα του ΟΤΕ, δηλαδή στη μεταβίβαση του “πακέτου” που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που επικαλείται η ελληνική πλευρά για την καθυστέρηση, είναι η νομική διαδικασία που πρέπει να κινηθεί από την Deutsche Telekom, όπως αυτή προκύπτει από τη ρήτρα πρώτης άρνησης, που προβλέπει η σύμβαση με τους Γερμανούς.

Το εύλογο ερώτημα είναι, βέβαια, γιατί επιμένουν οι Ευρωπαίοι, από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή δεν εξαρτάται από τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Μήπως είναι εμμονικοί; Μήπως θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Αθήνα;

Το μυστικό βρίσκεται στην επιστολή που έχει αποστείλει ο Ε. Τσακαλώτος στον Π. Μοσκοβισί από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία δεσμευόταν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει τάχιστα, λαμβάνοντας το μήνυμα από την πλευρά των δανειστών ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ΠΡΙΝ τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση.

Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής περιγράφεται στην Έκθεση της Κομισιόν για την προηγούμενη λίστα προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με την Έκθεση, στις 21 Δεκεμβρίου- δηλαδή πριν από πεντέμισι ολόκληρους μήνες- ο Ε. Τσακαλώτος είχε στείλει επιστολή στον Επίτροπο Μοσκοβισί, με την οποία επιβεβαίωνε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το τελευταίο πακέτο μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, ευθύς αμέσως μόλις λυθούν τα νομικά ζητήματα με τη D.T.

Σε αυτή τη βάση, οι Θεσμοί κατέστησαν σαφές ότι περιμένουν να ξεκινήσει αμέσως αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων και να ολοκληρωθούν τα αναγκαία βήματα, προκειμένου η μεταβίβαση των μετοχών να έχει γίνει ΠΡΙΝ από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης ήταν ως το Πάσχα, με το γνωστό παιχνιδάκι αν επρόκειτο για το Πάσχα των Καθολικών ή των Ορθοδόξων, κάτι που σημαίνει ότι στη χειρότερη περίπτωση οι δανειστές αξίωναν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών ως την 1η Μαίου.

Με αυτά και με αυτά, οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, περνώντας από σαράντα κύματα, έχουν φτάσει ως τις 7 Ιουνίου και πλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται (;) ότι η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ θα έχει ολοκληρωθεί ως την εκταμίευση της δόσης, δηλαδή ως το τέλος του μήνα...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr