08 Ιουνίου 2016

ΟΛΟ ΝΙΚΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ-Τα ασυνόδευτα παιδιά της Ευρώπης… θα επιστρέφονται στην Ελλάδα!

Της Έλενας Καραβασίλη

ΣΟΚ προκαλούν οι συζητήσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν στην επιστροφή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων -που βρέθηκαν με κάποιο τρόπο σε χώρες τις Ευρώπης- στην Ελλάδα! Παιδιά των οποίων οι συγγενείς δεν έχουν εντοπιστεί ώστε να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους, θα επιστρέφονται στη χώρα μας.
Είναι κάτι που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη μέλη. «Η πρόταση αυτή αφορά τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Όπου τα ασυνόδευτα παιδιά θα επιστρέφονται πίσω στη χώρα εισόδου στην Ε.Ε., όπου αιτήθηκαν άσυλο, δηλαδή στην Ελλάδα. Είναι κάτι που ξεκίνησε το 2013, οπότε και έπρεπε να γίνει αναθεώρηση της Συνθήκης. Η Επιτροπή έπρεπε να κάνει μία πρόταση και με βάση μία απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έλεγε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν είναι προς το συμφέρον των παιδιών να επιστρέψουν στην Ελλάδα, η Επιτροπή πρότεινε να διαχειρίζονται τα παιδιά με βάση το συμφέρον τους. Μία πρόταση που πέρασε το 2014 από το Ευρωκοινοβούλιο, όμως δεν έγινε αποδεχτεί από τα κράτη μέλη. Έτσι λοιπόν έμεινε μετέωρη η διαδικασία», εξηγεί στο Karfitsa.gr η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά και γενική γραμματέας του φορέα με έδρα τις Βρυξέλλες, Delphine Moralis. «Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προτείνει κάτι εκ νέου. Δυστυχώς λοιπόν, έχει γίνει μία αναθεώρηση  όπου τα παιδιά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα, χωρίς να αποτελεί πρώτο μέλημα πλέον το συμφέρον του ίδιου του παιδιού».

Από τον πλευρά του ο πρόεδρος στο Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος τονίζει πως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα πλέον και όχι ευρωπαϊκό. «Αυτό που με ταρακούνησε είναι ότι μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με τις χώρες μέλη της Ε.Ε., αποφασίστηκε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα διότι καμία χώρα δεν τα δέχεται. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο! Προσπαθούν με λίγα λόγια να κάνουν τη χώρα άσυλο προσφύγων και μεταναστών». Πρόκειται για παιδιά, όπως σημειώνει, που κατάφεραν είτε με διακινητές, είτε δίνοντας ψευδή στοιχεία να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε χώρες της Ευρώπης. «Τα παιδιά αυτά προσπαθώντας να βρούνε λύση, αγόρια- κορίτσια, πέφτουν θύματα trafficking. Πρόκειται για μόνα παιδιά που είναι απροστάτευτα. Επίσης κανένας δε γνωρίζει πόσα είναι αυτά τα ασυνόδευτα και εξαφανισμένα παιδιά! Κανένας δεν έχει αποφασίσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με ποιον τρόπο θα διαχειριστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ΜΚΟκρατία, κάτι που δε θα έπρεπε να συμβαίνει. Πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και οι ΜΚΟ να ακολουθούν κάποιες αρχές αυτής της διαδικασίας. Δυστυχώς έχουν δοθεί και συνεχίζουν να δίνονται πολλά χρήματα για το προσφυγικό, όμως τελικά οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πρόσφυγες είναι τελικά δυσανάλογες. Και το έχουμε διαπιστώσει ότι για παράδειγμα ο κόσμος αυτός καλείται να φάει χαλασμένο φαγητό τριών ημερών, παιδιών να μένουν χωρίς τροφή για ώρες». Και εξηγεί:  «έτσι οι πρόσφυγες αγανακτούν, κάποιοι επαναστατούν και δημιουργούν προβλήματα, ο ντόπιος πληθυσμός θυμώνει και αυτός με αποτέλεσμα ένα να έχει δημιουργηθεί μία «βόμβα» έτοιμη να σκάσει. Το μόνο που κάνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να αυξάνουμε το ρατσισμό και το μίσος εναντίον αυτών των ανθρώπων».

http://www.karfitsa.gr/2016/06/08/ta-asynodeyta-paidia-tis-eyropis-tha/