26 Ιουνίου 2016

Μόνο η δεξιά Τερέζα Μέη μπορεί να σταματήσει τον ηλίθιο Μπόρις Τζόνσον από το να γίνει πρωθυπουργός

Η Τερέζα Μέη είναι η μόνη Τόρις που μπορεί να σταματήσει την κούρσα του Μπόρις Τζόνσον προς την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η βρετανική Dailymail έκανε δημοσκόπηση το Σάββατο, μετά το brexit. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και φανατικός οπαδός του brexit Μπόρις Τζόνσον δείχνει ο πιθανότερος διάδοχος του Κάμερον στην ηγεσία των Τόρις αλλά η Τερέζα Μέη είναι δημοφιλέστερη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του συντηρητικού κόμματος, ειδικά μετά το κίνημα των Βρετανών να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα.


Στο ερώτημα ποιόν επιλέγετε για ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό, σε μια μεγάλη λίστα με πιθανούς υποψηφίους, ο Μπόρις Τζόνσον έρχεται πρώτος. Αλλά στο δίλλημα ποιόν επιλέγετε μεταξύ Τζόνσον και Μέη, η Μέη έρχεται πρώτη με 53% ενώ ο Τζόνσον παίρνει 47%.
Τα μέλη του κόμματος θα ερωτηθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο υποψηφίους, όπως γίνεται πάντα στα συνέδρια των Τόρις.


Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι ένα τμήμα όσων ψήφισαν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ το έχουν μετανιώσει. Το 7% δήλωσε ότι εύχονται να μην είχαν ψηφίσει για το brexit, ήτοι 1.230 άνθρωποι. Επίσης, το 4% δήλωσε ότι μετάνιωσε που ψήφισε remain, ήτοι 696.000 άνθρωποι. Η δημοσκόπηση αποδεικνύει τέλος, σύμφωνα με την Dailymail, ότι η ζημιά έγινε από τον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους ευρωπαίους να δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία στους Βρετανούς σε σχέση με τους κανόνες της Ενωσης. Αν το είχε καταφέρει, τότε το remain θα είχε επικρατήσει με 49% και το brexit θα ήταν στο 37%.

Η Τερέζα Μέη σπούδασε ιστορία τέχνης στην Οξφόρδη και εργάστηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας ως το 1983. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε το 1986 όταν εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Λονδίνο ενώ το 1997 εξελέγη βουλευτής με τους Τόρις στο Μπερκσάιρ.

Τοποθετήθηκε γραμματέας του συντηρητικού κόμματος το 2002 από τον Ντάνκαν Σμιθ και ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτή τη θέση στους Τόρις. Στη συνέχεια θήτευσε στο πλευρό του Κάμερον ως σύμβουλος.

Το 2010 έγινε υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια υπουργός Ισότητας στις κυβερνήσεις Κάμερον. Αρκετές φορές, ως υπουργός Εσωτερικών, απείλησε τον Κάμερον στο θέμα της ηγεσίας. Σκληρή στις απόψεις της, τάσσεται κατά των μεταναστών και παίζει με την εικόνα μια «νέας Μάργκαρετ Θάτσερ». Τάσσεται, ωστόσο, υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και προσπαθεί να επιβάλλει την εικόνα μιας πολιτικού που βρίσκεται μπροστά από το κόμμα της.


Διαφωνεί με ορισμένα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης και είχε ζητήσει να αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του London School of Economics λέει για την Τερέζα Μέη: «Παίζει επιδέξια με την εικόνα της Θάτσερ, μιας γυναίκας με ρίζες στη δεξιά, σε αντίθεση με τους κεντρώους αδύναμους πολιτικούς όπως ο Κάμερον».