31 Ιουλίου 2016

ΑΛΕΞΗ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ! Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: "Φάουλ" των Βραζιλιάνων με το όνομα της FYROM!

Oι διοργανωτές τον Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο “βάφτισαν” Μacedonia τη FYROM στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Η αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Δεν είναι λίγες οι φορές σε κάποια μεγάλη αθλητική διοργάνωση που το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί την Ελληνική πλευρά. Ο κωδικός “MKD” προκαλεί συναγερμό στους Έλληνες και άμεσα παρεμβαίνουν προς αποκατάσταση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει τη συγκεκριμένη χώρα ως Τhe Former Yugoslavian Republic of Macedonia και έχει εκδώσει και σχετική οδηγία, οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές επέλεξαν να την αποκαλούν Macedonia, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της με τη συντομογραφία MKD, στην ενότητα με τις χώρες που θα πάρουν μέρος...



Μάλιστα, οι Βραζιλιάνοι αναφέρονται στη FYROM ως Μacedonia και σε άρθρα, όπως π.χ. για το προολυμπιακό τουρνουά του χάντμπολ!



Να υπενθυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αλλά άλλαξε η συντομογραφία μετά από παρέμβαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το θέμα εντόπισε το Υπουργείο Εξωτερικών και ήδη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Αρχηγό της ελληνικής αποστολής Ισίδωρο Κούβελο, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να αλλάξει η αναφορά από Macedonia σε FYROM, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΔΟΕ!

Άξιο αναφοράς, πως το τρίγραμμα “MKD” παρέχεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία σε παράγραφό τους τονίζουν ότι δεν το συνιστούν επίσημη ονομασία κράτους. Δίπλα λοιπόν στο FYROM αναγράφεται ο κωδικός MKD, ενώ ο ISO έχει δώσει και το ΜΚ που χρησιμοποιείται αλλού (π.χ. πινακίδες αυτοκινήτων, αεροδρόμια, ίντερνετ κ.τ.λ.).