20 Ιουλίου 2016

Η ήττα Τσίπρα στον εκλογικό νόμο και οι "περίεργες" συμπτώσεις με τη Χ.Α

Της Νίκης Ζορμπά

Οριστικό "αντίο" στα σχέδιά της για υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές είπε χθες η Κυβέρνηση, όταν πληροφορήθηκε ότι τελικώς ούτε η Χρυσή Αυγή θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιό της.
Τυπικά, η απόφαση της Χρυσής Αυγής να αποχωρήσει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο, γνωστοποιήθηκε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Έχει ωστόσο αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, ότι το Μαξίμου είχε ενημερωθεί αρκετές ώρες νωρίτερα για τις προθέσεις του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σε σχέση με τις υπόγειες συνεννοήσεις του Μαξίμου με το μόρφωμα τούτο ( και κατόπιν τούτου δεν είναι καθόλου πειστικοί οι ξαφνικοί πανηγυρισμοί κυβερνητικών και κομματικών στελεχών πως "αποδείξαμε ότι δεν υπολόγιζαμε στις ψήφους των χρυσαυγιτών).

Και τούτο, γιατί ήδη από την πρωινή άτυπη κυβερνητική σύσκεψη, είχε προκύψει η εκτίμηση πως ο εκλογικός νόμος όχι μόνον δεν προκειται να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές αλλά δεν είναι σίγουροι πλέον ούτε οι 197 καθώς η χρυσή Αυγή δε θα συντασσόταν καν με την Κυβέρνηση).

Παρόλα αυτά, σε Κουμουνδούρου- Μαξίμου, επιχειρούν πλέον να μετατρέψουν την κατάφωρη πολιτική ήττα της Κυβέρνησης στο θέμα της απλής αναλογικής σε ευκαιρία "ξεπλύματος" για τις υπόγειες συνεννοήσεις με τους χρυσαυγίτες ( ή στην καλύτερη περίπτωση, το "φλερτ" μαζί τους στο θέμα του εκλογικού νόμου).

Πέραν τούτου, ευρισκόμενη πολιτικά απομονωμένη η Κυβέρνηση από σύσσωμη την αντιπολίτευση ( πλην ΚΚΕ- Ένωση Κεντρώων), προσπάθησε να παίξει χθες τα "ρέστα" της σε επίπεδο εντυπώσεων, καλώντας στο Μαξίμου τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη.

Για τον μεν πρώτο, η στόχευση ήταν σαφής: Η πρόκληση "αμηχανίας' στο ΠΑΣΟΚ και εσωκομματικής αναστάτωσης, χωρίς χειροπιαστό ωστόσο αποτέλεσμα. Παρότι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επέμεναν ότι " Ο Γιώργος διατηρεί συνομιλητές τους οποίους και επηρεάζει εντός της Χαριλάου Τρικούπη", στην πραγματικότητα κανείς από το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε την παραμικρή ελπίδα ότι αυτό θα μεταφραζόταν σε "αλλαγή ψήφου" κάποιου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης είναι διαφορετική περίπτωση, κυριώτατα διότι η "συμπόρευση" του ΣΥΡΙΖΑ μαζί του είναι προδιαγεγραμμένη. Την έχει άλλωστε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επομένως η πρόσκληση που του απηύθυνε για διάλογο είναι μέρος της επιχείρησης " έξοδος Κουβελη από την πολιτική ψύξη" από όπου και βρίσκεται.

Ρωγμές
Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ο Α. Τσίπρας την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο "πακέτο" αυτό θα περιλαμβάνεται η απευθείας εκλογή προέδρου από τον λαό καθώς και η (μερική) αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Επ αυτού, οι εσωκομματικές τριβές αναμένονται έντονες καθώς τόσο η ομάδα των "53" όσο και μεμονωμένα αλλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ( π.χ Νίκος Φίλης) έχουν εκφράσει δημόσια και ηχηρά τη διαφωνία τους.

Οι εσωκομματικές ζυμώσεις θα ξεκινήσουν με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος καθώς και της Πολιτικής Γραμματείας, εντός των επόμενων ημερών ( και ως το τέλος της εβδομάδας).

http://www.capital.gr/story/3142359