04 Ιουλίου 2016

«Βλέπουν» τρομοκρατία πίσω από τις ληστείες

Πέντε «χτυπήματα» χρηματαποστολών μέσα σε δυόμισι μήνες

Νέα και πιθανότατα αχαρτογράφητα μέλη του ένοπλου αντάρτικου πόλεως «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουνίου στην πλατεία Υμηττού στο Παγκράτι.

Στόχος –και αυτήν τη φορά– χρηματαποστολή τραπέζης, με τους δύο δράστες να αρπάζουν υπό την απειλή όπλων την ειδική βαλίτσα με τα χρήματα που προορίζονταν για την τροφοδοσία ATM. Ένα περιστατικό που είναι το πέμπτο σε έναν κύκλο δράσης που ξεκινάει από τις 13 Απριλίου, με ακόμη τρία χτυπήματα στις 18 Απριλίου, στις 3 και στις 21 Ιουνίου – στην περιοχή Ζωγράφου και Καισαριανής. «Πέντε πανομοιότυπες ληστείες χρηματαποστολών, στο ίδιο γεωγραφικό τόξο και μέσα σε διάστημα δυόμισι μηνών, είναι κάτι που προκαλεί εύλογο προβληματισμό», εξηγεί στο «Π» αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως τα απανωτά χτυπήματα ανάγκασαν τις τράπεζες να πραγματοποιούν και «μαϊμού» τροφοδοσίες, προκειμένου να… μπερδέψουν τους ληστές, η σύλληψη των οποίων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, γυρίζοντας κανείς μερικούς μήνες πίσω το δελτίο συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ., θα δει καταγεγραμμένη μία ακόμη ληστεία χρηματαποστολής στην Πανεπιστημιούπολη και συγκεκριμένα στην οδό Ούλωφ Πάλμε, στις 26/11/2015 (και πάλι δύο δράστες, που προέταξαν πιστόλια στον υπάλληλο της εταιρείας security και διέφυγαν με μοτοσικλέτα). Ένα σκηνικό που στους πιο έμπειρους αστυνομικούς θυμίζει κάτι από την ιστορία των διαβόητων «ληστών με τα μαύρα», ατόμων, δηλαδή, με αναφορές στον αντιεξουσιαστικό χώρο και με σημαντική συνεισφορά στο λεγόμενο «επαναστατικό ταμείο».

Αχαρτογράφητοι νεαροί

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που εξετάζει προσεκτικά τις περιπτώσεις νεαρών που μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, πέρασαν στην όχθη του αντάρτικου πόλεως. Μόνο εύκολο δεν είναι, βέβαια, να καταλήξει κάπου η έρευνα των Αρχών, για τρεις πολύ συγκεκριμένους λόγους: α) οι νεαροί αντιεξουσιαστές γνωρίζουν άριστα τους συνωμοτικούς κανόνες, β) αποφεύγουν τις συνεννοήσεις μέσω τηλεφώνου, καθώς ο υπερκοριός της ΕΥΠ καραδοκεί, και γ) το άβατο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, με κατάχρηση του εκπαιδευτικού ασύλου. Το τελευταίο στοιχείο, μάλιστα, ίσως να είναι και το «κλειδί» της υπόθεσης, καθώς το δίδυμο των ληστών «χτυπάει» στους δρόμους του Ζωγράφου (Εθνικής Αντιστάσεως, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ούλωφ Πάλμε κ.ά.) ή σε αρκετά κοντινές περιοχές (όπως η πλατεία Υμηττού) και μέσα σε ελάχιστα λεπτά εξαφανίζεται από προσώπου γης. Ακόμη και αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ που μεταβαίνουν στο σημείο, σε ελάχιστα λεπτά μετά το σήμα από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., έχουν συλλέξει πολύ λίγα στοιχεία.

Μπορεί τα λεγόμενα «βαριά» ονόματα της τρομοκρατίας να είναι έγκλειστα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, είναι τουλάχιστον χαζό όμως να πιστεύει κανείς ότι το ένοπλο αντάρτικο πόλεως έχει τελειώσει στην Ελλάδα. Πολλώ δε μάλλον, όταν η Πόλα Ρούπα είναι ασύλληπτη και κυρίως έτοιμη για δράση, την ώρα που κάποιοι πόνταραν ότι λόγω μητρότητας θα «καθίσει στ’ αβγά της» μετά τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη. Το απέδειξε, άλλωστε, με την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο που σχεδίασε για τον ηγέτη του «Επαναστατικού Αγώνα». Μία επιχείρηση που χρηματοδοτήθηκε με τα λεφτά από τη ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας εντός του νοσοκομείου «Σωτηρία», που επιβεβαίωσε σε μακροσκελές κείμενό της η συντάκτρια των προκηρύξεων της οργάνωσης.

Πού κρύβεται η Ρούπα

Μπορεί η 45χρονη μαθηματικός να μην κατάφερε να απελευθερώσει τον σύντροφό της στη ζωή και στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να… λουφάξει. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρούπα έχει βρει καταφύγιο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο διαμέρισμα που θα κρύβονταν ο Μαζιώτης, εάν τελικά είχε στεφθεί με επιτυχία η εναέρια απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πλευρό της βρίσκονται δύο «σύντροφοι», που φροντίζουν για την προστασία, τις «επαφές» και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών της. «Έχει μάθει να ζει κυνηγημένη, να αλλάζει συνεχώς την εμφάνισή της και να μεταμφιέζεται», εξηγεί στο «Π» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που εκτιμά ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν η Πόλα Ρούπα αποφασίσει να ξεμυτίσει από το κρησφύγετό της. Ερωτηματικό, βέβαια, αποτελεί πού βρίσκεται το παιδί που έχει αποκτήσει με τον Νίκο Μαζιώτη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως το έχει αφήσει σε φιλικό της ζευγάρι στην περιφέρεια.

Του  Κώστα Παπαδόπουλου

*Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016