01 Ιουλίου 2016

ΝΔ: Αυτά εννοούσαμε όταν λέγαμε πως ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ακράδαντα πως μία ξεκάθαρη συνέπεια της υπόθεσης Cosco αφορά και στην κατάρρευση του "μεταρρυθμιστικού προσωπείου του ΣΥΡΙΖΑ". Αυτού που η κυβέρνηση πρόβαλε τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, προσπαθώντας να πείσει ότι η προσαρμογή της στην πραγματικότητα μετά τη ζημιά, που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία από τη διαπραγμάτευση του 2015, συνοδευόταν από μία διάθεση καθυστερημένης έστω, αλλά ειλικρινούς προσήλωσης στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Ένα προσωπείο που εμφάνιζε όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με την ελπίδα να περάσει σε τμήμα της κοινωνίας το μήνυμα της κυβερνητικής στροφής στον ρεαλισμό. Μήνυμα που η ίδια η ΝΔ ουδέποτε συμμερίστηκε, αμφισβητώντας διαρκώς τη θέληση, αλλά και την ικανότητα του "ιδεοληπτικού" ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει ακόμη και τα συμφωνηθέντα. Πολύ περισσότερο να αρχίσει να μετεξελίσσεται σε μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη.

«Δεν πιστεύω ότι κόμματα που χτίστηκαν επάνω σε ιδεοληψίες, λαϊκισμό και δημαγωγία μπορούν να μεταλλαχθούν. Το πολιτικό DNA δεν μεταλλάσσεται.  Μπορεί να μεταμφιεστεί ευκαιριακά για να επιβιώσει, όμως παραμένει σαθρό και επικίνδυνο», έχει τονίσει σε ανύποπτο χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στη ΝΔ σχολιάζουν τώρα πως «όταν λέγαμε ότι, όχι μόνο δεν θέλουν, αλλά και ότι δεν μπορούν να κάνουν μεταρρυθμίσεις, εννοούσαμε αυτό ακριβώς που γίνεται σήμερα».

Μετά απ' αυτό, ο Πρόεδρος της ΝΔ θυμήθηκε φυσικά εκ νέου και τον Ιανό, σχολιάζοντας την πλευρά του προσώπου της που "υπονομεύει συστηματικά όλες τις μεταρρυθμίσεις, που συγκρούονται με το αριστερό γονιδιακό της αποτύπωμα». Με θύμα αυτή τη φορά τις επενδύσεις και ως εκ τούτου την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που επλήγη από "παιδαριώδη τερτίπια". Διότι "ασχέτως της όποιας υπαναχώρησης, υπό την πίεση της αμείλικτης πραγματικότητας, η ζημιά έχει ήδη γίνει", τονίζει η ηγεσία της ΝΔ.

"Η κυβέρνηση αλαλούμ"

Η ευθύνη γι΄ αυτή τη ζημιά ανήκει, κατά τη ΝΔ, πρωτίστως στον Αλέξη Τσίπρα, που έχει και την ευθύνη της διακυβέρνησης. Γι' αυτό και τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το προηγούμενο διάστημα στρέφονταν συχνά κατά κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν πρωτίστως σαν στόχο τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας διαρκώς πως η "κυβέρνηση αλαλούμ" που έφθασε να "διασύρει την χώρα" έχει ονοματεπώνυμο: "Αλέξης Τσίπρας".

Η ΝΔ έχει ζητήσει τον τελευταίο καιρό η ΝΔ παραίτηση ή αποπομπή αρκετών υπουργών. Του Χρήστου Σπίρτζη, του Νίκου Φίλη, του Παύλου Πολάκη. Επί της ουσίας και του Θόδωρου Δρίτσα, για τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο διερωτήθηκε χθες στην Βουλή "εάν πιστεύει αυτά που έλεγε για τον ΟΛΠ, τι κάνει ακόμη στη θέση του", αλλά τόνισε  πως «εάν έχει κινηθεί αυτοβούλως, οφείλει ο πρωθυπουργός να τον «παραιτήσει» τώρα».

«... Η εικόνα που υπάρχει μέσα στη χώρα και πέρα από τη χώρα είναι ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει απολύτως τον κ. Δρίτσα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας επί της ουσίας αυτό, που άπαντες πλέον πιστεύουν στο κόμμα του. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αφορούν σε ιδεοληψίες υπουργών, ούτε σε προσωπικές απόψεις στελεχών, αλλά εκφράζουν πολιτικά τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπως του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «πραγματικό εκφραστή των ιδεών του κ. Τσίπρα».

"Δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από υπουργούς"

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τους υπουργούς και τα στελέχη του. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κ. Φίλη, πίσω από τον κ. Σπίρτζη, πίσω από τον κ. Κυρίτση. Όλοι αυτοί είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λίγες ώρες αφότου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δώσει, δια του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου, το σύνθημα της ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος του πρωθυπουργού, καθιστώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο και για την "αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων".

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρέμβει στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας με την Cosco ήρθε να ενισχύσει αυτή τη στρατηγική, καταδεικνύοντας και την οργή που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για ένα συμβάν, που έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι  «ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση οποιουδήποτε κόμματος να αθετεί την υπογραφή της σε μια σημαντική συμφωνία, η οποία έχει  ουσιαστικά διακρατικό χαρακτήρα».

Αυτή η υπόθεση ήρθε να κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει για την αξιωματική αντιπολίτευση, γι΄ αυτό και οι πολύ έντονες αντιδράσεις από πολλά στελέχη. Με πιο χαρακτηριστικό ίσως το χθεσινό ξέσπασμα της Ντόρας Μπακογιάννη στο Star:  «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κλεφτοκοτάς. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα...»

http://www.liberal.gr/arthro/61883/politiki/2016/nd-auta-ennoousame-otan-legame-pos-oute-theloun-oute-mporoun-na-kanoun-metarruthmiseis.html