28 Ιουλίου 2016

Τα επόμενα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Οι δύο κοινοβουλευτικές μάχες - αιχμή για την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας καταμεσής του θέρους ήρθαν και παρήλθαν. Στον απόηχό τους, δε, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως το τετ α τετ Λεωφόρου Συγγρού και Μεγάρου Μαξίμου στην αίθουσα της Ολομέλειας έκλεισε, γράφοντας, στην κατακλείδα του, την πολιτική ήττα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρχικά, στο μείζον αφήγημα της Ηρώδου Αττικού για την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο βυθίστηκε σε… μαύρη τρύπα, καθώς βρήκε απέναντί του αυτό που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε εμφατικά ως "μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης" εντός της Βουλής. Και, κατά δεύτερον, στη συζήτηση - "φωτιά" περί της σύστασης Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την επιβολή capital controls και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Στη λήξη της, οι γαλάζιοι στέκονται ιδιαίτερα σε δύο κυρίαρχα σημεία, διαμηνύοντας πως ο κ. Τσίπρας και το εσωτερικό οικοσύστημα του Μαξίμου δε θα λάβουν "συγχωροχάρτι" για τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου του 2015, τα οποία οδήγησαν σε μία συμφωνία - "μέγγενη" με τους πιστωτές της χώρας, μισό βήμα πριν την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα και της ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εστιάζοντας στην "ηχώ" που άφησε πίσω του το ραντεβού της Ολομέλειας για την Εξεταστική Επιτροπή, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στέκονται σαφώς σε δύο συμπεράσματα: Όπως τονίζουν, λοιπόν:

- Ο πρωθυπουργός έλαμψε δια της απουσίας του. Δεν είχε το θάρρος να προσέλθει στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ ήταν στη Βουλή, για να υπερασπιστεί την κυβέρνησή του και τα πεπραγμένα της από τον Ιανουάριο του 2015. Εγκατέλειψε τη μάχη και τους "συντρόφους" του, μεταθέτοντας σε εκείνους το βάρος της υπεράσπισης των δικών του ευθυνών και ολέθριων λαθών.

- Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα συστήσει την Εξεταστική Επιτροπή. "Θα το κάνει, όχι ρεβανσιστικά, όχι τιμωρητικά, αλλά ως θεμελιώδη υποχρέωσή της προς τους πολίτες, που ζητούν και δικαιούνται να μάθουν για εκείνη τη γκρίζα και σκοτεινή περίοδο", σημειώνουν. Πλέον, το βλέμμα της ηγετικής ομάδας του κόμματος και των βουλευτών εστιάζει στα επόμενα βήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την περαιτέρω διεύρυνση του ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας, με αιχμή όλων των κινήσεων την παρουσία του κ. Μητσοτάκη, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η μετακίνηση της γαλάζιας παράταξης από τα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού στη νέα έδρα της οδού Πειραιώς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, θα εξελίσσεται παράλληλα με τις κινήσεις της τελικής διαμόρφωσης του κυβερνητικού προγράμματος. Η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς απομένει μόλις ένα εικοσιτετράωρο από τη λήξη της. Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης, διευρύνει τον κύκλο των συναντήσεών του με κοινωνικούς φορείς, ενώ το μείγμα των απαντήσεων θα αναλυθεί και θα σχηματοποιηθεί μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του νέου προγράμματος από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αναπτύξει στις συναντήσεις που είχε με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους την πρόταση της λεωφόρου Συγγρού για ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%, εξηγώντας, ταυτόχρονα, κατά την παρουσία του σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και Φρανκφούρτη γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τώρα στη χώρα από τη συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου δεν…οδηγεί πουθενά. Η ανάγκη για μία "νέα συμφωνία" με τους εταίρους και τους πολίτες βρίσκεται στην προμετωπίδα του στρατηγικού σχεδιασμού του και στη Νέα Δημοκρατία δηλώνουν πως οι προτάσεις βρίσκουν απήχηση στο κοινό των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. "Μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική", είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το στοίχημα της ΔΕΘ να αχνοφαίνεται ήδη στον ορίζοντα.

Πέραν του κυβερνητικού προγράμματος, μείζον στοίχημα για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η ανάδειξη της ατζέντας των ανοιχτών θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς και η επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους νέους, ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική, ευρωπαϊκή πολιτική Νεολαία, το ορόσημο της 17ης Οκτωβρίου για την επόμενη ημέρα της ΟΝΝΕΔ έχει ήδη γραφτεί στο ημερολόγιο και η επταμελής Διοικούσα Επιτροπή, που όρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας…τρέχει ήδη τα οργανωτικά ζητήματα. "Τώρα είναι η στιγμή για κάθε νέο που εμπνέεται από τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, που πιστεύει στην αξία της Δημοκρατίας, να αποδείξει ότι η νέα γενιά δεν είναι απαθής, αλλά σηκώνεται από τον καναπέ και μπαίνει στην πολιτική για να αλλάξει πράγματα…Οι νέοι που βλέπουν άλλους να αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς, που νιώθουν ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί το ταλέντο τους και δεν επενδύει στο μέλλον τους, οι νέοι που θέλουν να αλλάξουν την πολιτική, πρέπει τώρα να βγουν μπροστά", έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πλέον, η επόμενη φάση ανάπτυξης της γαλάζιας στρατηγικής καθορίζει το εσωτερικό modus vivendi.