04 Ιουλίου 2016

ΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ! Η Τουρκία παραχωρεί τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Ρωσία;

Η Άγκυρα θα μπορούσε να αφήσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παρά το γεγονός οτι η πρόταση ήταν μάλλον ρητορική, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Коммерсант.ru  η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με το κανάλι TRT, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ρώσικο RT ο κορυφαίος διπλωμάτης έχει αναγνωρίσει ότι μπορει να δωθεί το πράσινο φως στη Μόσχα να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για να συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Επι του παρόντος τα ρωσικά αεροσκάφη διεξάγουν τις αεροπορικές επιδρομές τους απο την αεροπορική βάση Khmeimim στην επαρχία της Λατάκια της Συρίας.
"Θα συνεργαστούμε με όλους όσους αγωνίζονται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS / ISIL)”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι “η Άγκυρα έχει ανοίξει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ για όλους εκείνους που επιθυμούν να ενταχθούν στον ενεργό αγώνα."

"Γιατί να μην συνεργαστούμε με τη Ρωσία κατά τον ίδιο τρόπο; Η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός. Οι κοινές προσπάθειες είναι σημαντικές για να αποφευχθούν αρνητικά επεισόδια [μεταξύ των πλευρών που αγωνίζονται κατά του ΙΚ ", δήλωσε ο υπουργός.

Ωστόσο όπως αναφέρει δημοσίευμα της ρώσικης εφημερίδας Коммерсант.ru ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αρνήθηκε οτι πρότεινε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ. Δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα ρώσικα ΜΜΕ. Όπως αναφέρει η ρώσικη εφημερίδα ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε "οτι δεν είπε τίποτα για τη χρήση της αεροπορικής βάσης τους Ιντσιρλίκ απο ρώσικα αεροσκάφη και τόνισε οτι η εν λόγω δήλωση παρεξηγήθηκε απο τα τουρκικά και τα ρώσικα ΜΜΕ".

Λίγο μετά την ομιλία του Τούρκου ΥΠΕΞ ο επρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στην εφημερίδα οτι "[...] Φυσικά, αυτή είναι μια σημαντική δήλωση, και θα πρέπει να αναλυθεί σωστά, πολιτικά και στρατιωτικά. [.. ]"
Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά σημαντική ηταν η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του PIR Αντιστράτηγου Eugene Buzhinskiy ο οποίος τόνισε οτι σίγουρα η βάση δεδομένων δεν μπορεί να μεταφερθεί σε καμία περίπτωση στο Ιντσιρλίκ, μια βάση που ελέγχεται απο τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πολλοί ρώσοι εμπειρογνώμονες εξέλαβαν τα νέα για την παραχώρηση της βάσης με ενθουσιασμό γράφει η Коммерсант.ru,"Οι στόχοι τον δύο χωρών - ο αγώνας κατά του ΙΚ - ειναι ίδιοι αυτη τη στιγμή", δήλωσε ο πρώην διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Βλαντιμίρ Κομοεντοβ και ο πρώην Πτέραρχος της Ρώσικης Αεροπορίας πρόσθεσε οτι η Ρωσία "πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο για χρήση της βάσης".

Εξάλλου κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο TRT Haber ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε οτι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου .

Η βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενεί αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, χώρες που μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ΙΚ. Αξίζει να σημειώσουμε οτι την ίδια ώρα οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας ειναι τεταμένες όσο αφορά την αεροπορική βάση καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι ‘’ η επίσκεψη των μη στρατιωτικών αντιπροσωπειών και ιδιαίτερα των πολιτικών προς τη βάση, δεν θεωρείται κατάλληλη.’’ Η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Τουρκία να επιτρέψει σε γερμανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν τους 250 γερμανούς στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ.

Πηγη: Коммерсант.ru, TRT, RT
Απόδοση: OnAlert