17 Ιουλίου 2016

«Ναι» σε ενδεχόμενη έκδοσή του στην Τουρκία λέει ο Γκιουλέν

Δεν φοβάται να γυρίσει και να αντιμετωπίσει την Δικαιοσύνη και τον ίδιο τον Ερντογάν

Μπορεί να διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και να αφήνει υπονοούμενα περί προβοκάτσιας από τον ίδιο τον Ερντογάν, ωστόσο ο Φετουλάχ Γκιουλέν φαίνεται ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια πιθανή έκδοσή του από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ και βρίσκεται, ήδη από την Παρασκευή, στο στόχαστρο του Ερντογάν ως ηγέτης και υποκινητής του πραξικοπήματος, δήλωσε, όπως μετέδωσε σήμερα το Reuters, ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές.

Επανέλαβε ωστόσο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας οργάνωσε το πραξικόπημα. «Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το αίτημα έκδοσης» είπε χαρακτηριστικά, με τη βοήθεια μεταφραστή, από την Πενσιλβάνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν στο παρελθόν σύμμαχος και πνευματικός σύμβουλος του Ερντογάν.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά, οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Σήμερα, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε σειρά εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο, προκειμένου να εκριζωθεί κάθε θύλακας των λεγόμενων «Γκιουλενιστών», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής -γεγονός, που καθιστά ακόμα πιο αξιοσημείωτη τη δήλωση του Γκιουλέν περί ενδεχόμενης έκδοσής του στην Τουρκία.