13 Ιουλίου 2016

Κυβέρνηση: Ψάχνουν (μάταια) χρήμα για ΕΚΑΣ- ψήφους για εκλογικό νόμο

Της Νίκης Ζορμπά

Περιμένουν εναγωνίως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες ώστε να αρχίσει η -φαινομενική τουλάχιστον- στροφή της Κυβέρνησης στην Καθημερινότητα.
Φοροεπιδρομή, μείωση στις επικουρικές ( έστω και λόγω της αύξησης των εισφορών) και κατάργηση του ΕΚΑΣ, δημιουργούν εκρηκτικό επικοινωνιακό περιβάλλον για την Κυβέρνηση η οποία δείχνει να ασχολείται ολημερίς με εκλογομαγειρέματα και τεχνάσματα για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Οι πιο υποψιασμένοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι βλέπουν περαιτέρω δημοσκοπική κατρακύλα της κυβέρνησης αμέσως μετά το πέρας του θέρους ( έρχεται και ΕΝΦΙΑ), επιμένουν να ζητούν "παρεμβάσεις" στο κοινωνικό πεδίο γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εις εξ αυτών: " Καλό το αφήγημα για δίκαιη ανάπτυξη και ανάταση της οικονομίας αλλά μέχρι να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει και κάπως να ζήσουν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες".

Εξ ου και παραλλήλως με τις "φούριες" που έχουν στο Μαξίμου για εκλογικό νόμο και Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να αναζητήσουν τρόπους για αναπλήρωση του ΕΚΑΣ έστω και δια της πλαγίας.

Στην πραγματικότητα, περιθώρια για άμεση και ευθεία οικονομική στήριξη ούτε υπάρχουν ούτε πρόκειται να βρεθούν και θα επιδιώξουν με "μπαλώματα" να κατευνάσουν τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μοναδική λύση για τους συνταξιουχους που είδαν το ΕΚΑΣ τους να εξανεμίζεται, αποτελεί η ... ένταξή τους στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Τεχνάσματα μέχρι τέλους
Παραλλήλως, όσο η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ψήφιση του εκλογικού νόμου ( παραμένει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η 20η Ιουλίου επικρατέστερη ημερομηνία για την ψήφισή του), τόσο θα προσπαθεί να βγάλει "λαγούς" απ το καπέλο προκειμένου να σφίξει όσο περισσότερο γίνεται τον κλοιό γύρω από το ΠΑΣΟΚ -καταρχήν- και δευτερευόντως το Ποτάμι.

Μετά τις διαρροές για ενδεχόμενη μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή ακόμη και στο 1%, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραμέρισε το "κυβερνητικό" μαστίγιο και έπιασε το καρότο: Γιατί να θέλετε εσείς να εξασφαλίσει η Ν.Δ εκλογικό μπόνους και να μη συνταχθείτε με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, τους ρώτησε grosso modo. Άγνωστο παραμένει πάντως εάν στη συνάθροιση των "προοδευτικών" δυνάμεων , κατα πώς τις κατονόμασε συνυπολόγισε ο υπουργός και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, η οποία επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί στο τί θα πράξει για τον εκλογικό νόμο, αλλά η Κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει τη θετική στάση της και την προσμετρά στο μπλοκ των "ναι".

Κατά τα λοιπά, παρά τις άλλες πληροφορίες που διακινούνται ότι η κυβέρνηση εξετάζει να κάνει δεκτή ακόμη και την πρόταση του Ποταμιού για διατήρηση κλιμακωτού εκλογικού μπόνους, έγκυρες πηγές, απορρίπτουν μετ επιτάσεως το σχετικό σενάριο διότι: "έχουμε εκτεθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν γίνεται ξαφνικά να αλλάξουμε όλη τη ρητορική και την επιχειρηματολογία μας".

http://www.capital.gr/story/3140592