20 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΙ Ο ΜΠΑΡΜΑΠ ΦΩΤΗΣ, ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ! Θεοχαρόπουλος: Το πρώτο «θύμα» της απλής αναλογικής

H απλή αναλογική δεν περνάει με 200 ψήφους στη βουλή, για τις επόμενες εκλογές, και επομένως το «μπαϊράκι» που σήκωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εναντίον του ΠΑΣΟΚ έμεινε χωρίς αντίκρυσμα, προς το παρόν.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι ένας νέος άνθρωπος με φιλοδοξίες. Διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον εμπειρότατο πολιτικά Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δεν απέφυγε σοβαρά λάθη στην διαδρομή του. Πόσο μάλλον ένας νέος και φιλόδοξος πολιτικός, όπως ο Θαν. Θεοχαρόπουλος.

Ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Η στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της απλής αναλογικής, εξελίσσεται στο «πολιτικό Βατερλό» του αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε στο ΠΑΣΟΚ αλλά και από την πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τον εκλογικό νόμο.

Κόντρα στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά, να μην στοιχηθεί πίσω από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, ο συνεργαζόμενος με την Δημοκρατική Συμπαράταξη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σήκωσε το δικό του «μπαϊράκι» δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την απλή αναλογική. Προσφέροντας μια ανέλπιστη στήριξη στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προκαλώντας υπόκωφα κύματα οργής στη Χ. Τρικούπη.

Το ΠΑΣΟΚ φρόντισε να προσπεράσει με διπλωματία την αναταραχή. Παράλληλα, μετά την δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο, κατέστησαν φρούδες οι – όποιες – κυβερνητικές ελπίδες γα υπερψήφιση της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές.

Θα κατέβει με ψήφο, αν μείνει στο ΠΑΣΟΚ

Το πλήγμα ουσίας που επέφερε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ήταν αμελητέο πρακτικά.

Για τον ίδιο τον Θ. Θεοχαρόπουλο όμως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ολέθριες.

Το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να κατέλθει προς άγραν ψήφων ως υποψήφιος βουλευτής μακριά από την ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας, είναι ορατό και πιθανόν οδυνηρό, αφού το ρήγμα εμπιστοσύνης με το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Και τούτο γιατί πρόωρες εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα – άρα παρέρχεται το διάστημα που μπορούν να γίνουν με λίστα και να παραμείνει υποχρεωτικώς στην λίστα Επικρατείας.

Ελπίζει να «μετακομίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί έκανε αυτή την επιλογή; «Από λόγους αρχής» λέει ο ίδιος. «Από εσφαλμένο υπολογισμό συσχετισμών και λάθος πολιτική ανάλυση» λένε όσοι διαφώνησαν εξαρχής μαζί του.

Σε τι μπορεί να ελπίζει; «Σε μια επιβράβευση από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ» λένε ιοβόλα από την Χ. Τρικούπη, επικαλούμενοι τις θετικές αναφορές που έγιναν από κυβερνητικούς βουλευτές στο πρόσωπο του Θ. Θεοχαρόπουλου («η στάση του είναι προς τιμή του» κλπ).

Οι ίδιες πηγές καταλήγουν με την ίδια δηλητηριώδη διάθεση: «Αν ο Θεοχαρόπουλος θέλει να γίνει ο νέος Κουβέλης και να μετάσχει κυβέρνηση με τον Τσίπρα-Καμμένο, είναι δικό του θέμα. Αλλά και δικό μας θέμα να προφυλάξουμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη».