17 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ: Δώστε μας τον τρομοκράτη Γκιουλέν-Γκιουλέν: Στημένο το πραξικόπημα στην Τουρκία

Κέρι σε Τσαβούσογλου: Ψευδείς και επιζήμιοι οι ισχυρισμοί σας περί εμπλοκής των ΗΠΑ

Ενότητα μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων της χώρας ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη. "Εύχομαι ο Θεός να δείξει έλεος σε όλους τους μάρτυρες μας. Εγώ δεν κάνω διάκριση μεταξύ τους" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Γι αυτά τα γεγονότα είναι υπεύθυνη μια μειοψηφία στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα θα υπάρξει κάθαρση".

"Αυτή η "παράλληλη δομή" δε δίστασε να βομβαρδίσει τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε εναντίον τους" είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ είτε να απελάσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, είτε να τον εκδώσουν στην Τουρκία. "Παραδώστε μας τον "τρομοκράτη" Γκιουλέν και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι πολύ καλές" δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι ο Γκιουλέν κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Επίσης, ο Ερντογάν απευθυνόμενος και πάλι στις ΗΠΑ, τόνισε “ εμείς κάναμε όσα μας ζητήσατε”.

Τέλος, ο Ερντογάν κάλεσε το λαό να παραμείνει ενωμένος και τόνισε "είμαστε ένα έθνος σε μια πατρίδα".

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ


Γκιουλέν: Σκηνοθετημένο το πραξικόπημα στην Τουρκία

Ο άνθρωπος που ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, δηλώνει πως πιθανότατα το πραξικόπημα ήταν... σκηνοθετημένο!

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που διαμένει στις ΗΠΑ, ενώ τους υποστηρικτές του κατηγορούν οι τουρκικές αρχές για την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, δήλωσε σήμερα ότι η απόπειρα ανατροπής ενδέχεται να είχε σκηνοθετηθεί, ενώ προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν την στρατιωτική επέμβαση με θετική διάθεση.

Ο Γκιουλέν, που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Πενσιλβάνια όπου ζει, τόνισε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.


Κέρι σε Τσαβούσογλου: Ψευδείς και επιζήμιοι οι ισχυρισμοί σας περί εμπλοκής των ΗΠΑ

Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO.

Ο Κέρι πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Κίρμπι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.