Να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα, τα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, να κλείσει στα γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και να «κοπεί» κάθε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, ζήτησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, και παρέπεμψε τις αποφάσεις για όσα ζητάει η κυβέρνηση στα τέλη του 2016.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής που η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα εντός ευρώ και αισιόδοξος ότι η χώρα θα ανακάμψει.
Σε ερώτηση του protothema.gr για το πού βασίζει την αισιοδοξία του, την ώρα που ακούγονται «κανόνια» στην αγορά, περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν παρά ανοίγουν, ή ενώ μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα λόγω υπερφορολόγησης, ο Επίτροπος περιορίστηκε να δώσει μια πολιτική και διπλωματική απάντηση: «Κάθε πρόβλεψη είναι επικίνδυνη. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για να ανακάμψει. Όπως λέω και στους Γάλλους, μην υποτιμάτε τις δυνατότητες της χώρας σας».
Από πλευράς της κυβέρνησης, όπως ανέφερε σε κοινές δηλώσεις με τον Επίτροπο Μοσκοβισί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αθήνα ζήτησε χαλάρωση μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για το ΕΚΑΣ και μεγαλύτερους «βαθμούς ελευθερίας» στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ συζητήθηκε και το χρέος.
Για όλα αυτά, ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε:
- Να κλείσει η α' αξιολόγηση με πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων του Ιουνίου.
- Να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η β' αξιολόγηση, με έμφαση στα εργασιακά. «Όλα θα μπουν στο τραπέζι. Δεν θέλουμε να χάσουν δικαιώματα οι Έλληνες εργαζόμενοι, αλλά να βρούνε πολλοί δουλειά, που τώρα αποκλείονται».
- Να μην γίνεται πια κουβέντα για χαλάρωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα. «Θα εξαρτηθεί και από τη λύση που θα βρεθεί για το χρέος» ανέφερε ενισχυτικά ο κ. Τσακαλώτος.
- Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το φθινόπωρο, εφόσον κλείσει η β' αξιολόγηση. Και ο κ. Τσακαλώτος επίσης συνέδεσε τη συζήτηση αυτή με τον κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2016-2020, κάτι που δείχνει πως δεν θα κατατεθεί πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χρέος, στα τέλη του χρόνου στην καλύτερη περίπτωση.
Για τα capital controls, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει αν δέχτηκε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και πότε θα γίνει το επόμενο βήμα χαλάρωσης, δηλώνοντας... αναρμόδιος και παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.