07 Αυγούστου 2016

ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΙΑΣΟΣ->«Σύννεφα» στον τουρισμό-Χάνεται ο στόχος των 15 δισ.

Ξεφουσκώνουν οι προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό καθώς η διεθνής ανασφάλεια που έχουν σκορπίσει τον τρόμο στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στη Τουρκία και την αύξηση του κόστους, έχουν συντελέσει να υπάρξει μείωση στις πληρότητες των αεροπλάνων που έρχονται στην Ελλάδα.

Ήδη σε επίπεδο εισπράξεων ο στόχος των 15 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στις αρχές του 2016, από τα 14,2 δισ. ευρώ του 2015, φαίνεται ότι χάνεται, με την Ελλάδα όμως να κερδίζει πελατεία από τα γεγονότα σε Τουρκία και Αίγυπτο.

Επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό του φετινού καλοκαιριού, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) βάζει ένα μεγάλο ερωτηματικό και για την αύξηση στις διεθνείς αφίξεις, δεδομένης της πτώσης στο πρώτο εξάμηνο του οδικού τουρισμού, τη στιγμή που ο εσωτερικός τουρισμός έχει κυριολεκτικά πιάσει πάτο. «Επειδή ο περυσινός Ιούλιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων ετών για τους Ελληνες τουρίστες, παγώνοντας τη ζήτηση λόγω των capital controls, φέτος περιμένουμε να είναι κατά τι καλύτερος σε σύγκριση με πέρυσι, φυσικά όχι λόγω της αύξησης των εισοδημάτων των Ελλήνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. «Ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε πέρυσι στους 1,2 εκατομμύρια τουρίστες έναντι του ανώτατου 3,8 εκατομμυρίων που είχε φθάσει προ κρίσης και δυστυχώς δεν βλέπουμε σύντομα να επιστρέφουμε σε αυτά τα επίπεδα, ούτε φυσικά να δούμε την αύξηση του 10% που είχαμε δει στα νούμερα του 2014», προσθέτει.

Μείωση στις αεροπορικές αφίξεις από Ρωσία

Από το μέτωπο των αεροπορικών, πάντως, τα μαντάτα, παρά την αύξηση των αφίξεων στο α” εξάμηνο, είναι μάλλον ανησυχητικά, αφού ο αυξημένος προγραμματισμός των προσφερόμενων θέσεων για Ελλάδα φέτος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γεγονός το οποίο μπορεί να ανατρέψει τον προγραμματισμό τους για το 2017. Οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να ποντάρει για την άνοδό του στις πιο ώριμες αγορές για τη χώρα μας -Δυτική Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, η οποία ανεβαίνει συνεχώς, Τουρκία και ως έναν βαθμό η Μέση Ανατολή- ενώ πιο μακροπρόθεσμες αγορές για την Ελλάδα είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα. Ο κλάδος αναμένει περί τις 700.000 αφίξεις -το πολύ 800.000- από τη Ρωσία για φέτος, νούμερο το οποίο απέχει από την αρχική εκτίμηση των ρωσικών φορέων Τουρισμού για 1 εκατομμύριο αφίξεις, δεδομένου ότι χάθηκαν οι κρατήσεις του Απριλίου λόγω των προβλημάτων με τις θεωρήσεις visa στα προξενεία.

http://www.toxrima.gr/synnefa-gia-ton-elliniko-toyrismo-xa/