03 Αυγούστου 2016

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΟΦΤΗ ΜΙΣΘΩΝ! Υστέρηση 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα τον Ιούλιο και το ΓΛΚ βλέπει υπέρβαση στόχου!

Προφανώς ο στόχος ήταν να μειωθούν ακόμα περισσότερο....

«Τρύπα» μισού δισεκ. ευρώ στα καθαρά έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο, αλλά στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισεκ. ευρώ, αντί 5,3 δισεκ. ευρώ που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%. Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν κρίσιμος μήνας, καθώς οι φορολογούμενοι έπρεπε να καταβάλουν 1,2 δισεκ. ευρώ που αφορά στην πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας που κατεβλήθη ο ΦΠΑ με το νέο υψηλό συντελεστή, που έχει από τον Ιούνιο αυξηθεί στο 24% από 23%.

Αν και ακόμη δεν είναι γνωστό από ποιους κωδικούς προέκυψε η τρύπα των 500 εκατ. ευρώ, είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή προξενεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για τις αντοχές των φορολογουμένων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο τα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 3,5%.

Μέρος της απόκλισης αποδίδεται στις αυξημένες κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ επιστροφές φόρων, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι και η καθυστέρηση στα έσοδα από τα καπνικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι από εδώ και στο εξής οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο μέρος φορολογικών υποχρεώσεων.

Πάντως, πηγές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λένε ότι τα έσοδα του Ιουλίου σε ταμειακούς όρους ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταμειακή ροή των εσόδων και τον Ιούλιο δεν δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2016, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,960 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/321765/usterisi-500-ekat-euro-parousiazoun-ta-esoda-ton-ioulio-