22 Αυγούστου 2016

Νέος κύκλος επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Το τέλος της περιόδου των διακοπών εκτός από τη χάραξη στρατηγικής της ΝΔ για τη νέα περίοδο στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι περιοδείες στην περιφέρεια θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη από τη Ζάκυνθο, σηματοδοτεί και την επανέναρξη διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με πρώτο σταθμό την Πορτογαλία, την οποία θα επισκεφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συναντηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Pedro Coello.

Οι διεθνείς επαφές του Προέδρου της ΝΔ μετά την εκλογή του, αλλά κυρίως μετά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της πρότασής του για διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, είχαν όλο αυτό διάστημα χαρακτήρα «γνωριμίας, αλλά και ουσίας», όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του. Τόσο με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Angela Merkel, με την οποία συναντήθηκε δύο φορές, όσο και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο Mario Draghi, τον οποίο επισκέφθηκε στην Φρανκφούρτη και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των πρωτοβουλιών ήταν η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης, βασισμένης στην αξιοπιστία. «Όλοι θέλουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή στην Ελλάδα», τονίζουν σταθερά στη ΝΔ και για το λόγο αυτό το  βασικό μήνυμα που ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να στέλνει στο εξωτερικό είναι πως η ΝΔ αποτελεί πάντα «έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό θεσμικό συνομιλητή» και είναι «το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της».

Θεωρεί άλλωστε πως η αξιοπιστία αποτελεί τη βάση για να μπορέσει να διαπραγματευθεί ως κυβέρνηση και την επίτευξη μίας «νέας συμφωνίας» με τους θεσμούς, πείθοντας για «την ανάγκη μιας διαφορετικής σύνθεσης οικονομικής πολιτικής στη βάση της μείωσης της υπέρμετρης  φορολογίας, της μείωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων».

Αυτή την πρόταση θα συνεχίσει να παρουσιάζει ο Πρόεδρος της ΝΔ και στο εξωτερικό, διακηρύσσοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη 4% για τα επόμενα 5 χρόνια και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας στην προσπάθεια μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%. Στη ΝΔ θεωρούν ότι το προφίλ του κ. Μητσοτάκη, όπως αυτό οικοδομήθηκε και από τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αφού όπως λένε συνεργάτες του, οι Ευρωπαίοι «ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους ένα μεταρρυθμιστή πολιτικό».

Μία άλλη πτυχή των διεθνών επαφών του Προέδρου της ΝΔ που έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο τον Ιούνιο, αλλά και την άνοιξη στη Νέα Υόρκη, σχετίζεται με τη δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς θεωρεί πως η "διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οριστική έξοδο της Ελλάδας». Είναι γνωστό πως ο ίδιος πιστεύει πως  η χώρα χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δις. τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να επιτευχθεί και ο μεγάλος στόχος που αφορά στη δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας ετησίως και συνιστά τη μεγαλύτερη προτεραιότητα που τίθεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι επενδύσεις ήταν στην ατζέντα και της συζήτησης που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin, αλλά και της επίσκεψης στο Ισραήλ, που ήταν προσανατολισμένη, μεταξύ άλλων, και στην καινοτομία, όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από την άνθηση των start up επιχειρήσεων στη χώρα αυτή.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές μετά και από συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες των δύο χωρών, ότι θεωρεί παραδείγματα αντιμετώπισης της κρίσης τόσο την Κύπρο, όσο και την Ιρλανδία, θεωρώντας ότι κατάφεραν να βγουν από το δικό τους Μνημόνιο, ακριβώς επειδή έριξαν το βάρος στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι στην υπερφορολόγηση, όπως συνέβη στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την «φοροκαταιγίδα» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφής είναι την ίδια ώρα η προσπάθεια του Προέδρου της ΝΔ να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και με μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πέραν του συγγενούς ιδεολογικά χώρου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, με πιο ενδεικτική την περίπτωση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Emm. Macron, με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι, όπου είχε μεταβεί στην έδρα του ΟΟΣΑ. Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να δηλώνει πεπεισμένος ότι στην πράξη η βασική διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη δεν είναι τόσο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, αλλά μεταξύ «μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών». «Αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν  τα πράγματα ως έχουν», όπως είχε πει χαρακτηριστικά και στη γαλλική πρωτεύουσα.

http://www.liberal.gr/arthro/72438/politiki/2016/neos-kuklos-epafon-tou-kuriakou-mitsotaki-sto-exoteriko.html