03 Αυγούστου 2016

Ερώτηση στη Βουλή για τον αφελληνισμό των τραπεζών

Η βουλευτής της ΝΔ επικαλείται πρόσφατα δημοσιεύματα και παρατηρήσεις προέδρων ελληνικών τραπεζών που όπως υποστηρίζει «δίνουν την εντύπωση, πως το τραπεζικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά στους επόμενους μήνες στην χώρα μας»

Για πλήρη αφελληνισμό των τραπεζών κάνει λόγο η κυρία Κατερίνα Παπακώστα σε ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ παράλληλα επισημαίνει τον κίνδυνο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η βουλευτής της ΝΔ επικαλείται πρόσφατα δημοσιεύματα και παρατηρήσεις προέδρων ελληνικών τραπεζών που όπως υποστηρίζει «δίνουν την εντύπωση, πως το τραπεζικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά στους επόμενους μήνες στην χώρα μας».

«Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι αλλαγές στις Διοικήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ αυτές αναμένεται να ενταθούν το φθινόπωρο. Αναμένεται δε να οριστεί νέος Πρόεδρος ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα.

Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, πως η εφαρμογή των νόμων φέρνει μαζί της το γεγονός, πως ο έλεγχος των Διοικήσεων των Τραπεζών, θα γίνεται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), πράγμα που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει ήδη δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή μελών  των Διοικητικών Συμβουλίων  και των επιτροπών» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Παπακώστα για να προσθέσει «Σε αυτό το περιβάλλον προκαλείται επιπρόσθετη ανησυχία με την επικειμένη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου, στο πλαίσιο αλλαγής του Ασφαλιστικού μας Συστήματος και της διαχείρισης των αποθεματικών των εκάστοτε ασφαλιστικών ταμείων. Όπως είναι γνωστό, τα πλεονάσματα των ταμείων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, και συνεπώς γεννάται το ερώτημα για την βιωσιμότητα και την τύχη του Ενιαίου Ταμείου, εφόσον αυτό θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ».

Ρωτά τέλος τον υπουργό «κινδυνεύει η Χώρα να χάσει πλήρως τον έλεγχο των Ελληνικών Τραπεζών και να περάσει αποκλειστικά στο ΤΧΣ; Υπάρχει ο κίνδυνος να οριστούν στις Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών ξένοι τραπεζίτες και εκπρόσωποι ξένων funds; Υπάρχουν προστατευτικές δικλείδες για τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και του Ενιαίου Ταμείου, τα οποία μεταφέρονταν έως τώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος;»